14:58 26 Novembar 2020
Slušajte Sputnik
  Region
  Preuzmite kraći link
  3360
  Pratite nas

  Predsednik Samostalne demokratske srpske stranke (SDS S), Milorad Pupovac izjavio je danas da se neće odazvati "pozivu" da se izvini zbog svojih izjava o navodnom upoređivanju današnje Hrvatske i ustaške NDH.

   

  Na dugo očekivanoj konferenciji za novinare, Pupovac je podsetio da je on u Hrvatskoj, u kojoj živi, bio nazivan raznim imenima I raznim kvalifikacijama I da ni od koga nije tražio izvinjenje.

  "Ja nisam četnik, ali od onih koji misle da jesam ili kažu da jesam nikada neću tražiti izvinjenje. Onima koji me svrstavaju u zločince I ubice, reći ću da nisam I nikada od njih neću tražiti izvinjenje, onima koji me svrstavaju u tajne saradnike srpskih vlasti, stavljajući me u rizike, što je više od ugleda, ali I rejtinga u javnosti, nikada neću tražiti izvinjenje", rekao je Pupovac.

  Takođe je rekao da niko od njega ne treba da traži da ne poistovećuje demokratsku današnju Hrvatsku s NDH i njenom zločinačkom ideologijom, jer, ističe, zna tu razliku.

  Predsednik SDS S je novinarima rekao da ta stranka još nije donela odluka o tome da li će napustiti ili ostati u vladajućoj koaliciji, te da će o toj temi biti reči na današnjim stranačkim organima, kao I tokom narednih dana u razgovoru sa koalicionim partnerima.

  Podsetivši na svoje obraćanje novinarima 23. avgusta, na kojoj su govorili njegove kolege I on povodom serije napada na pripadnike srpske zajednice, Pupovac je rekao da je mnogima zasmetala njegova briga zbog nastavka rasta mržnje prema Srbima u Hrvatskoj.

  Mnogima je, kazao je, posebno zasmetala njegova bojazan da je rast te mržnje takav da današnju Hrvatsku može dovesti u stanje mržnje koja je karakteristična samo za razdoblje kvislinške NDH.

  Iako se, kako je rekao, reakcije na takvu njegovu izjavu I dalje ne stišavaju, Pupovac je rekao da je nakon svega “veoma ohrabren tim reakcijama".

  Moje su brige i bojazni danas manje, nego pre više od dve sedmice, jer nikad dosad toliko uticajnih glasova nije osudilo vezu današnje Hrvatske s tadašnjom NDH i bez obzira na razlike koje su proizveli ođeci želim da razumem da su odraz dubokog moralnog osećaja da današnja Hrvatska ne bi trebalo da ima nikakve veze s mržnjom, a tamo gde ih ima, da bi te veze trebalo u potpunosti ukinuti", rekao je Pupovac.

  Stoga je Pupovac pozvao da svi zajednički u Hrvatskoj uklone ustašku oznaku - slovo U - ispisanu na fasadama i na saobraćajnim znakovima.

  “Pozivam da odore s ustaškim uzvikom ZDS odložimo, a njegovo uzvikivanje sankcionišemo. Pozivam da prestanemo biti slepi i gluvi na poruke poput ''Ubij Srbina'', nezavisno od karaktera poruke”, naveo je Pupovac.

  Pozvao je I da se prestane sa revizijom istorije koja će ići, kako je rekao Pupovac, dotle da će se pripadnicima kvislinške države odavati počasti, a strašnim žrtvama koncentracionih logora poput Jasenovca osporavati njihovo stradanje zbog navodnog manjka forenzike.

  "Otklonićemo i izvore nasilja prema Srbima i drugima, zbog kojih smo, sledeći isti moralni osećaj, morali da reagujemo na način kako smo I reagovali na konferenciji 23. avgusta. Niko od mene ne treba da traži da ne poistovećujem demokratsku današnju Hrvatsku s NDH i njenom zločinačkom ideologijom, jer ja jako dobro znam tu razliku. I ne samo da je znam, ja tu razliku živim i za nju i zbog nje 30 godina politički delujem u Hrvatskoj, isto onako kako su to činili oni najbolji predstavnici Srba u Hrvatskoj, svakako bolji od mene, a živeli su pre mene", rekao je Pupovac.

  Pupovac je rekao I da se od njega može tražiti da se distancira od osuda NDHi vidljivih pokušaja obnove ili relativizacije ideologije ustaštva u današnjem hrvatskom društvu, ali niko, poručio je, ne treba očekivati da ću to učiniti.

  Rekao je I da u ovoj vladi I parlamentu ima potencijala, ne malog, te da je uveren I da ima spremnosti za tu vrstu saradnje i čvrstog delovanja protiv netolerancije, nasilja i ekstremnog revizionizma koji danas toliko i tako nepotrebno opterećuje hrvatsko društvo.

  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga