10:04 21 April 2021
Slušajte Sputnik
  Region
  Preuzmite kraći link
  160
  Pratite nas

  Optužnica za špijuniranje za Rusiju, koja je pokrenuta protiv lidera bugarske organizacije „Rusofili“ Nikolaja Malinova, mora se potkrepiti ubedljivim dokazima, smatra bugarski novinar i bivši generalni direktor Bugarskog nacionalnog radija Valeri Todorov.

  „Optužbe za špijunažu su veoma ozbiljne. Ako se takva tvrdnja ne zaštiti ubedljivo, to će izazvati još više smeha u vezi sa ovom tragikomedijom koja se sada odigrava. Istraživanja raspoloženja (stanovništva) sprovode mnoge Vladine i nevladine organizacije, sa unutrašnjim i spoljnim finansiranjem… Dakle, razmatrati samo jedno (istraživanje) nije baš ubedljivo“, rekao je Todorov u emisiji „Bulgaria on eir“.

  Prema njegovom mišljenju — sadržaj izveštaja Malinova, u kojem se govori o pravljenju sajta, analitičkog centra i stranke uz pomoć kojih bi bilo moguće širiti ideje pokreta „Rusofili“, takođe teško da predstavlja špijunsku aktivnost.

  „Tako da je ta ’špijunska aktivnost‘ u okviru zakona. Drugo je pitanje da li postoji neka privredna aktivnost koja narušava pravila“, istakao je Todorov, podsećajući da je tužilaštvo takođe govorilo o ozbiljnijim postupcima Malinova, koji tek treba da se dokažu.

  Novinar je izrazio i sumnju da se merama navedenim u izveštaju može na neki način promeniti geopolitički kurs Bugarske.

  Novinar Asen Agov smatra da iza toga očigledno stoji nečija namera da se poveća interesovanje bugarskog stanovništva za predstojeće lokalne izbore u oktobru i privuče ih na stranu kandidata iz demokratskih stranaka, ali to može imati suprotan efekat.

  Ranije je bugarsko tužilaštvo objavilo izveštaj Malinova na ruskom jeziku, u kojem predsednik pokreta govori o zavisnosti Bugarske od Sjedinjenih Američkih Država i o potrebi da se promeni geopolitički kurs zemlje. Kao mere suprotstavljanja uticaju Zapada, predloženo je stvaranje medija i partije uz pomoć kojih bi bilo moguće emitovati ideje ove organizacije. Lider organizacije je takođe zatražio pomoć ruske „VTB“ banke za kupovinu najvećeg bugarskog telekomunikacionog operatera „Vivakom“.

  Tagovi:
  rusofili, špijunaža, Bugarska
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga