05:26 16 Jul 2020
Slušajte Sputnik
  Region
  Preuzmite kraći link
  311105
  Pratite nas

  Patrijarh srpski Irinej boraviće u Budvi 27. i 28. septembra, gde će u manastiru Podlastva u Grblju biti organizovano obeležavanje 800 godina autokefalnosti SPC.

  Nevladina organizacija Crnogorski pokret podnela je Vrhovnom državnom tužilaštvu Crne Gore krivičnu prijavu protiv NN osobe, vlasnika bilborda kojim se građani pozivaju na svečanost.

  Ta NVO podnela je prijavu zbog, kako su naveli, „krivičnog dela eksplicitnog pozivanja na protivustavno otcepljenje dela Crne Gore“.

  Kako se navodi u prijavi, NN osobe, vlasnici bilborda u budvanskoj opštini, „dozvolile su da se na bilbordima istaknu plakati preko kojih se 27. i 28. septembra pozivaju građani na skup u grbljanskom manastiru Podlastva na takozvanu „centralnu proslavu 800 godina autokefalnosti Srpske pravoslavne crkve“, prenosi CdM.

  Plakat povodom obeležavanje 800 godina autokefalnosti SPC u Budvi
  © Foto : In4s
  Plakat u Budvi povodom obeležavanja 800 godina autokefalnosti SPC

  Prema njihovim rečima, tim natpisom, u kome su odvojeno veznikom i ispisana imena crnogorske države i njenoga dela, jasno je istaknuto da organizatori Boku Kotorsku ne smatraju integralnim delom Crne Gore, što je, dodaju, kažnjivo.

  Crnogorski pokret navodi da se „mržnja indirektno raspiruje prema crnogorskoj državi i Crnogorcima, koji su 1918. godine bili meta zločinačkih pohoda srpske vojske, žandarmerije i sveštenstva Srpske pravoslavne crkve na našu zemlju i slobodu“.

  Crnogorski pokret predlaže da se pokrene postupak i da se uklone plakati sa bilborda, a da se navodnim počiniocima kažnjivih dela odredi kazna.

  Kako su izveštavali crnogorski mediji prethodnih dana, pozivajući se na organizatore, centralna proslava povodom jubileja autokefalnosti SPC i svetosavlja u Crnoj Gori i Boki Kotorskoj trebalo bi da okupi veliki broj vernika.

  Na čelu organizacionog odbora nalazi se mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije, a osim sveštenstva manastira, među članovima odbora je i predsednik opštine Budva Marko Bato Carević iz opozicionog Demokratskog fronta.

  U Budvi bi trebalo da bude postavljeno ukupno 30 bilborda kojima se najavljuje ova proslava.

  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga