11:14 16 Jun 2021
Slušajte Sputnik
  Region
  Preuzmite kraći link
  2066
  Pratite nas

  Predsedavajući Predsedništva BiH iz reda hrvatskog naroda Željko Komšić, koji je u to državno telo izabran glasovima Bošnjaka, izjavio je u Bosanskoj Krupi da se mora sačuvati vera u ideju „republike BiH“.

  Komšić, kome je uručeno priznanje počasnog građanina Bosanske Krupe, podsetio je da je o tome govorio i u predizbornoj kampanji.

  „Sada ću ponoviti isto ono što sam rekao i tada. Dan kada prestanemo da verujemo u ideju republike Bosne i Hercegovine je dan u kojem ćemo izgubiti i ovakvu Bosnu Hercegovinu. Ne dajte da nam ubiju ideju republike, demokratiju koju smo gajili među sobom i kada nije bilo političkih stranaka”, rekao je Komšić, preneo je sarajevski portal „Kliks“.

  Ideja republike nije ničije privatno, niti stranačko vlasništvo, nego „prvomartovsko nasleđe vizije građanske države Bosne i Hercegovine“, kazao je Komšić.

  „Ona ne pripada jednom narodu, naciji ili veri, nego svim građanima Bosne i Hercegovine koji ovu zemlju osećaju kao svoju, kao i onima koji više nisu među nama“, rekao je Komšić.

  Dodao je da se za tu ideju vredi zalagati na svaki mogući način, a najbolji način za to je čuvajući mir.

  „Mir je, zapravo, naše jedino oružje. Oružje pred kojim će oni koji nastoje da naruše suverenitet države Bosne i Hercegovine, izmišljajući nekakve druge suverenitete, kad-tad pokleknuti. Nama se ne žuri toliko koliko se njima žurilo da rasture državu Bosnu i Hercegovinu. Što bi narod rekao: strpljen-spasen“, naveo je Komšić.

  „BiH predstoji borba mirnim političkim sredstvima za unapređenje kroz potrebne reforme i modernizaciju države za sve njene građane, uključivanjem u veće bezbednosne, političke i ekonomske sisteme“, zaključio je Komšić.

  Tagovi:
  Željko Komšić, BiH
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga