18:33 13 Jun 2021
Slušajte Sputnik
  Region
  Preuzmite kraći link
  0 291
  Pratite nas

  Vrhovni sud Hrvatske odbio je zahtev banaka i doneo konačnu presudu u korist dužnika u švajcarskim francima u kolektivnom postupku koji su za dužnike vodila udruženja „Franak“ i „Potrošač“.

  Nakon te odluke dužnici u švajcarcima povraćaj preplaćenih sredstava mogu da traže u pojedinačnim sudskim postupcima, prenosi „Indeks“.

  „Vrhovni sud doneo je presudu kojom je odbio revizije tužene strane u predmetu tužitelja ’Potrošača — hrvatskog saveza udruženja za zaštitu potrošača‘ protiv osam domaćih banaka radi zaštite kolektivnih interesa i prava potrošača“, navodi se u presudi.

  U presudi je izražen pravni zaključak da su te banke u određenim navedenim razdobljima povredile kolektivne interese i prava potrošača korisnika kredita, sklapanjem ugovora o kreditu koristeći u njima nepoštene i štetne ugovorne odredbe i ugovaranjem valute uz koju je vezana glavnica švajcarski franak (valutna klauzula), a da se o tome nije pojedinačno pregovaralo.

  Drugostepena presuda je sudskim rešenjem delimično ukinuta, bez vraćanja na ponovni postupak, u delu kojim je bankama naloženo da prekinu sa opisanim postupanjem, jer je za to već doneta pravosnažna presuda.

  Fizička i pravna lica mogu se u posebnim parnicama pozivati na prihvaćene zahteve tužitelja u ovom postupku, a sudovi u tim pojedinačnim postupcima vezani su za odluke donesene u predmetu tužitelja ’Potrošača — hrvatskog saveza udruženja za zaštitu potrošača‘ protiv osam domaćih banaka, saopštio je Vrhovni sud Hrvatske.

  Tagovi:
  švajcarski franak, Hrvatska
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga