15:19 06 Maj 2021
Slušajte Sputnik
  Region
  Preuzmite kraći link
  3144
  Pratite nas

  Visoki predstavnik u BiH Valentin Incko oštro je danas kritikovao Programsku deklaraciju SDA BiH i formulaciju „Republika BiH“ kao dugoročni cilj te stranke, prenosi Tanjug.

  U saopštenju OHR, Incko je pozvao sve političke i institucionalne lidere u zemlji da prestanu sa beskrajnom retorikom podele i da stvore klimu koja će pogodovati formiranju vlasti na svim nivoima.

  „Visoki predstavnik osuđuje činjenicu da je SDA odlučila da formuliše svoje viđenje budućnosti BiH na osnovu koncepta koji očito nije prihvatljiv za neke druge političke opcije. Nije konstruktivno što je ta stranka predočila takav koncept, znajući da će on izazvati negativne reakcije i stvoriti dodatne tenzije“, navodi se u saopštenju OHR.

  Saopštenje je usledilo nakon sednice GO SNSD-a, koji je, inače, odbacio deklaraciju SDA i poručio da će otvoriti postupak osamostaljenja Republike Srpske.

  U saopštenju se navodi da je Incko ovom izjavom želeo jasno da istakne da je u skladu sa svojim mandatom obavezan da insistira na punom poštovanju Dejtonskog sporazuma.

  „To uključuje i Ustav BiH, koji jasno garantuje suverenitet, teritorijalni integritet i političku nezavisnost BiH, te navodi da se BiH sastoji od dva entiteta, Federacije Bosne i Hercegovine i Republike Srpske“.

  U tom smislu napominje se da svaka promena unutrašnje organizacije BiH mora biti usvojena u skladu sa procedurama predviđenim Ustavom, a za šta je potreban sveobuhvatan proces izgradnje konsenzusa i dogovora u celokupnom političkom spektru.

  Navodi se i da „Incko duboko žali zbog retorike nekih stranačkih zvaničnika na Kongresu SDA, kojom su se veličali i slavili pojedinci optuženi za zločine protiv nedužnih žrtava za vreme rata“.

  „Takvi stavovi koje zastupa bilo koji političar ili javna ličnost štetni su za proces pomirenja među zajednicama u BiH i stoga su neprihvatljivi“, navedeno je u saopštenju OHR, a preneli su mediji u BiH.

  Tagovi:
  deklaracija, SDA, Valentin Incko, BiH
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga