11:17 16 Jun 2021
Slušajte Sputnik
  Region
  Preuzmite kraći link
  1159
  Pratite nas

  Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u BiH oglasila se povodom usvajanja nove programske deklaracije SDA, poručivši da su zabrinuti zbog iznesenih političkih stavova u deklaraciji, za koje kažu da ne pomažu i ne utiču na rešavanje svakodnevnih problema građana, već dodatno podstiču političke tenzije.

  Reč je o stavu SDA da je dugoročni politički cilj te stranke izmena Ustava i stvaranje Republike BiH, što je ipak opisano kao cilj za koji mora postojati konsenzus, prenosi portal „Kliks.ba“.

  „Takva retorika usporava napredak BiH ka evroatlanskim integracijama i članstvu BiH u EU, podriva stabilnost i plaši investitore, što uništava radna mesta i ubrzava egzodus građana“, navode iz ambasade i naglašavaju da je položaj i stav SAD jasan i nepromenjen.

  „U potpunosti podržavamo BiH, njen teritorijalni integritet i njenu temeljnu strukturu kao jedinstvenu državu, suverenu s dva entiteta i tri konstitutivna naroda. Svaka promena unutrašnje organizacije BiH mora se usvojiti u skladu s postupcima utvrđenim u Ustavu, za šta je potrebna široka podrška unutar političkog spektra BiH, uključujući sve konstitutivne narode“, istaknuto je u reagovanju.

  Na kraju iz ambasade SAD poručuju da je teritorijalni integritet i suverentitet BiH zagarantovan Dejtonskim sporazumom.

  „Ni Dejton ni Ustav ne nude nijednom entitetu pravo na otcepljenje. Postojanje svakog entiteta u potpunosti zavisi od postojanja BiH“, naglašeno je u poruci ambasade SAD.

  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga