14:59 18 Jun 2021
Slušajte Sputnik
  Region
  Preuzmite kraći link
  7793
  Pratite nas

  Bošnjački član Predsedništva BiH Šefik Džaferović izjavio je danas da je dobrodošao stav predsednika Srbije Aleksandra Vučića o potrebi da se u potpunosti poštuje Dejtonski mirovni sporazum, ali smatra indikativnim izostanak njegove reakcije na najave srpskog člana Predsedništva Milorada Dodika o otcepljenju RS, prenosi Tanjug.

  „Fena“ prenosi da je Džaferović, povodom današnjeg sastanka predstavnika parlamentarnih srpskih stranaka u BiH sa Vučićem u Beogradu, rekao da je dužnost Srbije da poštuje Dejtonski sporazum, kao jedna od njegovih potpisnica.

  „Dobrodošao je i stav predsednika Vučića da se sva pitanja rešavaju dijalogom“, kazao je Džaferović

  „Indikativan je, međutim, izostanak Vučićeve reakcije na Dodikove najave o otcepljenju entiteta Republike Srpske, kao i na deklaraciju SNSD-a iz 2015. godine, u kojoj se najavljuje to otcepljenje, jer je upravo to istinska i jedina pretnja Dejtonskom mirovnom sporazumu“, smatra Džaferović.

  On tvrdi da bi bilo neophodno da se Vučić, kao predsednik države potpisnice Dejtonskog mirovnog sporazuma, „jasno i nedvosmisleno odredi i po tom pitanju“.

  Predstavnici srpskih partija u Republici Srpskoj i BiH upoznali su danas predsednika Vučića sa aktuelnom situacijom nakon usvajanja Programske deklaracije SDA, najuticajnije bošnjačke partije u BiH.

  Dodik, srpski član Predsedništva BiH i predsednik partije SNSD, na zajedničkoj konferenciji za novinare rekao je da su sve stranke jedinstvene u stavu da je taj dokument neprihvatljiv i da bi SDA trebalo da ga povuče.

  Rekao je i da je cilj deklaracije SDA da ukine Republiku Srpsku, srpski jezik i sve što je srpsko u BiH, te da su Srbi zbog toga veoma zabrinuti.

  Kazao je da će razlike u stavovima stranaka o tome šta treba činiti tim povodom — biti usaglašene u Narodnoj skupšti Republike Srpske.

  Džaferović smatra da su Dodikove reakcije histerične i da nisu ništa drugo nego pokušaj da u deklaraciji SDA „traži alibi za vlastitu najavu kršenja Dejtonskog mirovnog sporazuma“.

  „Dodik to radi plasirajući teze o ’ugroženosti srpskog naroda‘ i ’pravu na samoopredeljenje‘, što su teze koje je Miloševićev režim plasirao 90-ih godina prošlog veka, kao uvod u agresiju“, rekao je Džaferović.

  On je potvrdio da je deklaracija partije SDA višedecenijski politički stav i viđenje uređenja BiH koje podrazumeva ravnopravnost svih ljudi u svakom delu zemlje.

  „SDA svoju deklaraciju nikome ne nameće silom ni pretnjama, nego, naprotiv, stalno poziva na dijalog. Potpuno je jasno da se do promene Ustava može doći isključivo dijalogom i dvotrećinskom i entitetskom većinom u Parlamentarnoj skupštini BiH. I nikako drugačije. Deklaracija, dakle, nije pretnja nikome, ni srpskom narodu, ni entitetu RS“, uverava Džaferović.

  Tagovi:
  Šefik Džaferović
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga