11:16 16 Jun 2021
Slušajte Sputnik
  Region
  Preuzmite kraći link
  Piše
  34121
  Pratite nas

  NVO Crnogorski pokret podnijeće danas Vrhovnom državnom tužilaštvu krivičnu prijavu protiv Organizacionog odbora za „obilježavanje 800 godina autokefalnosti SPC, na čelu sa mitropolitom crnogorsko-primorskim Amfilohijem Radovićem.

  Prijava će biti podnijeta zbog više krivičnih djela — od onih koja se odnose na djelovanje protiv ustavnog uređenja i bezbjednosti, izazivanja nacionalne, rasne i vjerske mržnje do devastacije i prisvajanja kulturnog dobra, piše „Pobjeda“.

  Pored ostalog, kako navodi „Pobjeda“, zahtijevaju od Tužilaštva da zabrani patrijarhu srpskom Irineju, koji je najavljen kao učesnik ove manifestacije, da dođe u Crnu Goru, jer je 24. jula prošle godine izjavio: „U Crnoj Gori crkvi je gore nego pod Osmanlijama, a Srbima nego u NDH“.

  „Zloupotrebom nespornoga pontifikalnoga autoriteta u srpskome narodu, tom namjernom i neutemeljenom izjavom, koja je zasnovana na zlonamjernoj interpretaciji činjenica, raspirio je anticrnogorske strasti kod crnogorskih Srba s ciljem da ih naoruža mržnjom protiv sopstvene domovine, i naoružao ih je“, naveli su u prijavi.

  Istakli su i da je mitropolit Amfilohije, i riječju i djelom, „inspirator, inicijator, organizator i rukovodilac svih organizacija kojima je cilj rušenje ustavnoga poretka i aneksija Crne Gore Srbiji, i to po svaku cijenu i bez obzira na žrtve“, a da je SPC „u Crnoj Gori duboko anticrnogorska i antievropska institucija u funkciji velikodržavnih interesa Srbije, koja protiv ove zemlje vodi neobjavljeni rat još 1989. godine“.

  Skup u Budvi planiran je 27. i 28. septembra, u grbaljskom Manastiru Podlastva, kao centralna proslava „obilježavanja 800 godina autokefalnosti Srpske pravoslavne crkve i svetosavlja u Crnoj Gori i Boki“.

  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga