01:42 17 Maj 2021
Slušajte Sputnik
  Region
  Preuzmite kraći link
  0 260
  Pratite nas

  Crnogorski pokret je podneo krivičnu prijavu protiv organizatora obeležavanja 800 godina autokefallnosti SPC u Budvi krajem septembra i traži zabranu ulaska patrijarhu Irieneju u Crnu Goru tim povodom, preneo je portal RTCG.

  Zabranu ulaska patrijarha u Crnu Goru traže zbog njegove izjave od 24. jula prošle godine, da je „u Crnoj Gori crkvi gore nego pod Osmanlijama, a Srbima nego u NDH“.

  Ovaj pokret smatra da je patrijarh Irinej to izjavio namerno i da je pritom, kako se navodi, zlonamernim interpretiranjem činjenica „raspirio anticrnogorske strasti kod crnogorskih Srba, s ciljem da ih naoruža mržnjom protiv sopstvene domovine“, te da je u tome uspeo.

  Pokret je Vrhovnom državnom tužilaštvu podneo krivičnu prijavu protiv Organizacionog odbora za obeležavanje 800 godina autokefalnosti SPC na čelu s čelnikom, kako navode, cetinjske filijale Srpske pravoslavne crkve Amfilohijem, zbog navodno više krivičnih dela koja se odnose na delovanje protiv ustavnog uređenja i bezbednosti, izazivanja nacionalne, rasne i verske mržnje, do devastacije i prisvajanja kulturnog dobra.

  Za mitropolita Amfilohija kažu da je rečju i delom „inspirator, inicijator, organizator i rukovodilac svih organizacija kojima je cilj rušenje ustavnoga poretka i aneksija Crne Gore Srbiji i to po svaku cenu i bez obzira na žrtve, a da je SPC „u Crnoj Gori duboko anticrnogorska i antievropska institucija u funkciji velikodržavnih interesa Srbije, koja protiv ove zemlje vodi neobjavljeni rat još od 1989.“, prenela je ranije danas podgorička „Pobjeda“.

  Obeležavanje 800. godišnjice autokefalnosti Srpske pravoslavne crkve i sveosavlja u Crnoj Gori i Boki planirano je skupom u Budvi 27. i 28. septembra, u grbaljskome manastiru Podlastva.

  Iz CP kažu da najava skupa sadrži dve neistine: da je Srpska crkva punih 800 godina autokefalna, te da je svetoslavlje prisutno 800 godina u Crnoj Gori i Boki.

  Srpska crkva, navodi se u prijavi, stekla je autokefalni status tek 1922. godine, tomosom vaseljenskoga patrijarha Meletija, a svetosavlje, ističu iz CP, kao političko-šovinistička ideologija osmišljeno je pred sami Drugi svetski rat.

  Neistina je, tvrde, i to što je na dnu najavnog plakata napisano da se navršava i 1.500 godina od osnivanja manastira Podlastva.

  Za manastir kažu da je najverovatnije sagrađen u 15. veku, a ktitor mu se ne zna.

  Tvrde i da je namera organizatora da „podstaknu velikosrpske šoviniste da zemlju dovedu u potčinjen status Srbiji, što je po zakonu kažnjivo“, te da ih ohrabre da se u konačnici bore da teritoriju Crne Gore pripoje Srbiji, ili Boku Kotorsku izdvoje iz Crne Gore, što je, kažu, takođe kažnjivo.

  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga