07:31 08 Maj 2021
Slušajte Sputnik
  Region
  Preuzmite kraći link
  Piše
  0 111
  Pratite nas

  Vlada i Mitropolija crnogorsko-primorska nastaviće dijalog u vezi sa preporukama Venecijanske komisije koje su date na predlog zakona o slobodi vjeroispovijesti ili uvjerenja i pravnom položaju vjerskih zajednica, zaključeno je na sastanku premijera Crne Gore Duška Markovića i mitropolita Amfilohija.

  Sastanak je održan u kabinetu predsjednika Vlade na mitropolitov zahtjev.

  „Vlada želi da uobliči pravni sistem u skladu sa današnjim potrebama Crne Gore kao viševjerskog i multikulturalnog društva. Naša obaveza je da ostavimo ambijent i nasleđe koje neće biti opterećenje generacijama koje dolaze“, saopštio je Marković.

  ​Marković je kazao da Vlada iskazuje poštovanje prema pravoslavnoj Mitropoliji crnogorsko-primorskoj i njenim vjernicima, te da je zajednički interes da se na vjerskim pitanjima i u proceduri ispunjavanja preporuka Venecijanske komisije postigne najviši stepen konsenzusa.

  „Zbog toga sam prihvatio mitropolitovu inicijativu da se sastanemo, kao i njegov zahtjev da se u vezi sa predlogom zakona, nakon što smo dobili mišljenje Venecijanske komisije, razgovara uz prisustvo pravnih savjetnika koje je angažovala Mitropolija“, dodao je Marković.

  ​Sastanku je prisustvovao i potpredsjednik Vlade za politički sistem, unutrašnju i vanjsku politiku Zoran Pažin, koji će u nastavku ovog dijaloga predvoditi vladin stručni tim tokom daljeg rada na ispunjavanju preporuka Venecijanske komisije.

  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga