01:00 17 Maj 2021
Slušajte Sputnik
  Region
  Preuzmite kraći link
  0 437
  Pratite nas

  Aktivnosti u vezi s procesom evroatlantskih integracija u Bosni i Hercegovini i usklađivanje bosanskohercegovackog društveno-političkog sistema sa pravnom tekovinom Evropske unije nalaze se u centru političkih dešavanja u zemlji, izjavio je predsedavajući Predsedništva BiH Željko Komšić.

  On je u govoru pred Generalnom skupštinom Ujedinjenih nacija u Njujorku dodao i da su bilateralni odnosi Bosne i Hercegovine i susednih država u samom vrhu prioriteta spoljne politike, iz čega bi trebalo da proizađe stalno unapređenje saradnje, na temeljima zajedničkih interesa i načela ravnopravnosti, uzajamnog uvažavanja i poštovanja državnog suvereniteta i teritorijalnog integriteta.

  „Iz navedenog dalo bi se zaključiti da su odnosi Bosne i Hercegovine sa susednim državama dobri i intenzivni, ali zbog partikularnih politika naših suseda, povremeno smo svedoci njihovih aktivnosti za ostvarivanje njihovih političkih interesa unutar Bosne i Hercegovine, čime se unosi nemir i proizvodi određena destabilizacija u mojoj zemlji, što nije dobro, niti doprinosi razvijanju željenih međusobnih dobrosusedskih odnosa“, kazao je predsedavajući Predsedništva BiH, preneo je portal „Kliks“.

  „Bosna i Hercegovina mora obezbediti ustavne reforme, kao i reforme različitih zakona, kojima se mora ispuniti evropski standard, a to je ravnopravnost svih građana Bosne i Hercegovine u svim aspektima života. Za tako nešto biće potrebno postići saglasnost domaćih političkih aktera, čime bi se otklonile prepreke za nastavak integracijskog procesa prema Evropskoj uniji“, kazao je Komšić.

  Tagovi:
  UN, Željko Komšić, BiH
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga