04:16 11 Maj 2021
Slušajte Sputnik
  Region
  Preuzmite kraći link
  1274
  Pratite nas

  Ministarstvo odbrane Rumunije namerava da obnovi, modernizuje i proširi avio-bazu na obali Crnog mora u skladu sa standardima NATO-a. Za ovo je resor spreman da izdvoji iz budžeta 2,5 milijardi dolara u narednih 20 godina, javljaju rumunski mediji.

  Projekat predviđa izgradnju nove piste za vojne avione, hangare, skladišta gasa, streljane i administrativne zgrade, kao i stambene blokove za porodice vojnika, uključujući obdaništa, osnovne škole, supermarkete, sportske objekte i bolnice.

  Baza koja obuhvata deo međunarodnog aerodroma „Mihail Kogelničanu“, nalazi se na oko 30 kilometara od najveće morske luke Rumunije Kostance. U periodu izvođenja borbenih akcija u Avganistanu i Iraku, američko Ratno vazduhoplovstvo koristilo je ovu rumunsku bazu kao tranzitnu i sada se tamo nalazi oko 500 američkih vojnika, kao i odred britanskih aviona. Pentagon je nameravao da uloži u obnovu ove baze 22 miliona evra, ali su američke vlasti povukle finansiranja jednog broja inostranih projekata, uključujučći ovaj i preusmerili novac na izgradnju zida na granici sa Meksikom.

  Prema planu Ministarstva odbrane Rumunije, nakon modernizacije i proširenja baza bi mogla da prima višenamenske lovce F-16 koje koristi rumunska avcijacija, kao i F-35 država NATO-a. Na bazi će moći da se bazira do 10.000 vojnika.

  Tagovi:
  baza, Crno more, Rumunija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga