03:31 16 Jun 2021
Slušajte Sputnik
  Region
  Preuzmite kraći link
  1332
  Pratite nas

  Ministarstva odbrane Severne Makedonije i Grčke danas su u Atini potpisala tehnički aranžman, na osnovu koga će grčke Vazduhoplovne snage sprovoditi „Er polising“ i čuvati makedonsko nebo, prenosi portal „Plusinfo“.

  Aranžman koji su potpisali načelnik Generalštaba Severne Makedonije general Vasko Gjurčinovski i načelnik odbrane Grčke general Hristos Kristodulu predstavlja ozvaničenje misije „Er polising“, koja će biti realizovana u koordinaciji sa NATO, saopštavaju iz makedonskog Ministarstva odbrane.

  Potpisani aranžman proizlazi iz novog Sporazuma za saradnju u oblasti odbrane između Skoplja i Atine, koji je potpisan od strane makedonske ministarke odbrane Radmile Šekerinske i bivšeg ministra odbrane Grčke Evangelosa Apostolakisa tokom zvanične posete bivšeg premijera Grčke Aleksisa Ciprasa Severnoj Makedoniji.

  U maju ove godine grčki lovci F-16 realizovali su dva preleta u vazdušnom prostoru Severne Makedonije, kao prve probne prelee za potrebe NATO misije „Er polising“, u cilju provera komunikacija i radarske pokrivenosti makedonskog neba.

  Makedonski mediji navode da misija „Er polising“ predstavlja ekskluzivnu dobit, koja važi samo u državama-članicama NATO i uključuje korišćenje sistema za praćenje vazdušnog prostora i upravljanje sistemom komande i kontrole vazduhoplovnih snaga sa snagama i sredstvima za protivvazdušnu odbranu, uključujući i borbene avione. Cilj je zaštita integriteta vazdušnog prostora zemalja članica NATO, preneo je Tanjug.

  Crna Gora je tokom pristupanja u NATO takođe potpisala tehnički sporazum za „Er polising“ sa Grčkom i Italijom.

  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga