20:22 14 Jun 2021
Slušajte Sputnik
  Region
  Preuzmite kraći link
  0 220
  Pratite nas

  Grčka namerava da do kraja sledeće godine deportuje 10.000 migranata, saopštila je danas Vlada u Atini, dan nakon sukoba u najvećem migrantskom kampu na ostrvu Lezbos.

  Migranti su u nedelju tokom protesta u kampu na grčkom ostrvu Lezbos izazvali dva požara i sukobili se sa policijom, a potvrđeno je da je najmanje jedna osoba poginula, a 17 povređeno.

  „Zaista prolazimo kroz nacionalnu krizu“, rekao je novinarima na Lezbosu zamenik ministra za zaštitu građana Lefteris Ekonomu.

  Grčka Vlada je na današnjoj sednici odlučila da pojača bezbednost na granicama i da izgradi centre zatvorenog tipa, gde bi bili smešteni migranti bez dokumenata, kao i azilanti čiji su zahtevi odbijeni i koji treba da budu deportovani, saopštio je portparol Vlade Stelios Pecas.

  On je rekao da se Grčka sada suočava više sa problemom migracija, nego sa problemom izbeglica.

  © AP Photo / Michael Varaklas
  Izbeglički kamp Morija na Lezbosu

  Sednica Vlade kojom je predsedavao premijer Kirjakos Micotakis trajala je četiri časa, navodi AP.

  Američka agencija dodaje da će ove nedelje Grčku posetiti ministri unutrašnjih poslova Francuske i Grčke, zajedno sa odlazećim komesarom EU za migracije Dimitrisom Avramopulosom, koji je inače Grk, preneo je Tanjug.

  U Berlinu je portparol nemačke kancelarke Angele Merkel izjavio da njena Vlada podržava napore Grčke da se poveća broj deportacija migranata u Tursku.

  Prema podacima UN, među migrantima većina dolazi iz Avganistana. U kampu „Morija“ nalazi se oko 12.000 migranata, većinom iz te države, a taj prostor je predviđen za 3.000 ljudi.

  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga