11:27 08 Mart 2021
Slušajte Sputnik
  Region
  Preuzmite kraći link
  Piše
  0 408
  Pratite nas

  Princ Nikola Petrović, jedini direktni potomak crnogorske dinastije Petrović Njegoš, poručio je da, zbog neumjerenih reakcija Srpske pravoslavne crkve, još nije vrijeme da posmrtni ostaci njegovog oca i njegovih stričeva budu sahranjeni u Crnoj Gori.

  „Zbog neumjerenih reakcija Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori mislim da je bolje sačekati da se ceremonija obavi u mirnoj atmosferi. Ne bih mogao da podnesem da moja porodica bude razlog podjele Crnogoraca, niti uzrok burnih reakcija, koje bi naškodile imidžu naše zemlje, našim institucijama, a naročito našim građanima“, kazao je princ Nikola za TVCG.

  Naglasio je da čeka vrijeme kada neće biti sukoba i podjela u Crnoj Gori, kako bi i Danilo, Mirko, Petar i Mihailo Petrović bili sahranjeni na Cetinju.

  Kralj Nikola je umro 1921. godine u egzilu u Antibu. Posmrtni ostaci kralja, kraljice Milene i njihovih ćerki, princeza Ksenije i Vjere, preneseni su iz ruske pravoslavne crkve u San Remu u Crnu Goru 1989. godine.

  © Foto : Jovan Markuš
  Mitroplit Amfilohije služio je na Cetinju u crkvi na Ćipuru parastos

  Povodom 30. godišnjice sahrane kralja Nikole i kraljice Milene u Crnoj Gori, mitroplit Amfilohije služio je danas na Cetinju parastos u crkvi na Ćipuru. On je kazao da se nada da će princ Mihailo i ostali Petrovići, čiji su grobovi rasuti po Evropi, biti preneseni i sahranjeni na dvorskom groblju u Cetinjskom manastiru.

  „Pogotovo sinovi kralja Nikole, koji su kršteni u Cetinjskom manastiru. Bilo bi grehota i prema njima sramotno da ih sahranjuju negdje drugdje, nego ondje gdje je predvidio njihov otac, knjaz Nikola“, kazao je mitropolit.

  Amfilohije je dočekao zemne ostatke kralja Nikole, kraljice Milene i njihovih kćerki u Baru, i činodejstvovao je prilikom njihove sahrane na Cetinju 1. oktobra 1989. godine.

  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga