00:31 03 Mart 2021
Slušajte Sputnik
  Region
  Preuzmite kraći link
  2239
  Pratite nas

  Ministar spoljnih poslova Crne Gore Srđan Darmanović kazao je da je dolazak Majka Pompea u Podgoricu poruka prijateljima, ali i onima koji drugačije vide budućnost Zapadnog Balkana i koji žele da ostvare uticaj koji se ne zasniva na onim vrednostima na kojima počiva evroatlanska zajednica.

  Darmanović je ocenio da poseta Pompea ima regionalni značaj:

  „Na osnovu konteksta u kojem se dešava, a to je da držani sekretar posećuje najnoviju i buduću članicu NATO-a, Crnu Goru i Severnu Makedoniju, ova poseta ima regionalni značaj. SAD time šalju jasnu poruku da su veoma zainteresovane za stabilnost Zapadnog Balkana, da će se dodatno angažovati. To su demonstrirali i naimenovanjem specijalnog izaslanika Stejt departmenta za Zapadni Balkan Metjua Palmera, a sada i izaslanika predsednika Trampa za razgovore između Srbije i Kosova. Poseta američkog državnog sekretara je izuzetno važna. Njome je državni sekretar dao do znanja da SAD drže do svojih saveznika u ovom regionu“, kazao je ministar Darmanović.

  On je nakon razgovora sa Pompeom u intervjuu za portal „Antena M“ potvrdio da je sa američkim državnim sekretarom bilo reči i o „ulozi Srpske pravoslavne crkve u regionu“.

  „Bilo je nešto reči i o tom pitanju, generalno verskim slobodama. SAD su sa veoma visokim uvažavanjem primile činjenicu da je nacrt novog zakona u Crnoj Gori dobio ne zeleno svetlo, nego veoma dobre ocene Venecijanske komisije, Saveta Evrope. To je za SAD još jedan signal da je posredi zakon koji nije u suprotnosti sa demokratskim i evropskim vrednostima. Samim tim, imamo puno razumevanje po tom pitanju“, rekao je Darmanović.

  Crnogorski ministar spoljnih poslova govorio je i o značaju povratka Vašingtona u proces rešavanja otvorenih pitanja regiona, pre svega na relaciji Beograd-Priština.

  „Ukoliko se pored EU angažuju i SAD, smatram da će rešavanje raznih pitanja na Zapadnom Balkanu dobiti na snazi i kredibilitetu. EU, rekao bih, ima kapacitete do određenog nivoa, naročito u tzv. soft uticaju, nekoj vrsti diplomatskog softvera.“

  „Za rešavanje nekih problema potrebni su i snaga i uticaj koji u svetu imaju SAD. Smatram da su udruženi napori najbolje rešenje, te da se to i postiže“, smatra Darmanović.

  Tagovi:
  Zapadni Balkan, poruka, Crna Gora
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga