10:16 29 Novembar 2020
Slušajte Sputnik
  Region
  Preuzmite kraći link
  11284
  Pratite nas

  Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik rekao je da ovakva Bosna i Hercegovina ne može da opstane, jer je nastala kao eksperiment i na tom nivou ostala tokom čitavog svog postojanja.

  Dodik kaže da je BiH u stagnaciji i raspadanju i da to niko ne može da spreči, jer ona nije nastala kao interes naroda, već kao igra i pokušaj pravljenja države.

  U intervjuu za politički magazin „Pečat“, on je rekao da BiH ne treba da postoji kao država, jer je izmišljena kao deo napora određenih grupa u tadašnjoj američkoj administraciji.

  „BiH, ovakva kakva je, i danas dokazuje da nije trebalo da postoji, jer bi razvoj zasebnih zajednica i država — Republike Srpske, Herceg Bosne i Bosne — bio uspešniji i imali bi daleko više napretka“, smatra Dodik.

  On naglašava da je za to da svi konačno uvide da BiH ne može da funkcioniše bez bazičnog dogovora, kao i da je ovakvo stanje neodrživo.

  „Danas treba da se omogući Hrvatima da imaju svoj entitet. Republika Srpska treba slobodno da odlučuje o svom statusu, a Bošnjaci bi mogli da se organizuju u delu koji kontrolišu i to nazovu Bosnom, te da se koncentrišu oko pomoći muslimanskih zemalja. Tako bismo bili daleko uspešniji“, ističe srpski član Predsedništva BiH, prenosi RTRS.

  On napominje i da predsednik SDA Bakir Izetbegović vodi BiH u propast neprestanim negiranjem ustavne strukture i nastojanjem da uništi Republiku Srpsku.

  Dodik ističe da Izetbegovićeva izjava da će održavati „status kvo“, jer ne želi SNSD u Savetu ministara sve dok njegovi predstavnici ne shvate da entiteti ne mogu komandovati državom, predstavlja negiranje entiteta i realnog političkog dogovora, prenosi Tanjug.

  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga