05:15 04 Mart 2021
Slušajte Sputnik
  Region
  Preuzmite kraći link
  1426
  Pratite nas

  Premijer Zoran Zaev izjavio je da za Severnu Makedoniju ne postoji druga opcija osim da bude punopravna članica Evropske unije i da je ideja „strateškog partnerstva“ za Skoplje neprihvatljiva.

  Zaev je to rekao gostujući na televiziji „Alsat M“, upitan da komentariše izjavu francuskog predsednika Emanuela Makrona da bi zemljama-kandidatima možda trebalo ponuditi strateško partnerstvo.

  „Nećemo prihvatiti drugu debatu, kao na primer za strateško partnerstvo, a ne za članstvo. Za našu zemlju ne postoji druga opcija osim punopravnog članstva u EU“, izričit je Zaev.

  Precizirajući zašto nije prihvatljiva ideja francuskog predsednika, Zaev je rekao da će Severnoj Makedoniji biti sigurno potrebno sedam-osam godina za pregovore o poglavljima.

  To, prema njegovim rečima, znači da će Severna Makedonija postati punopravna članica EU nakon što budu sprovedene unutrašnje reforme, što će se dogoditi tokom procesa zatvaranja poglavlja.

  Zaev kaže da će Makron to prihvatiti i da će poslati ohrabrujući signal da proces evrointegracija treba da započne kako je dogovarano.

  Taj signal, kako kaže, nije potreban njemu, već će to biti signal za makedonski narod.

  „Da zadržimo i da održavamo motivaciju. Tu motivaciju moramo da zadržimo i zbog podrške 27 zemalja-članica EU, koje su imale kristalno jasan stav da smo zaslužili otvaranje pregovaračkog procesa“, rekao je Zaev.

  Premijer kaže da još nema zvanične potvrde da će predsednik Francuske Emanuel Makron posetiti Skoplje u novembru, kako su to ranije javili neki albanski mediji.

  Rekao je i da postoji zvanična inicijativa za posetu francuskog predsednika, ali i da tek treba da usledi komunikacija dvaju kabineta.

  Tagovi:
  pregovori, Zoran Zaev
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga