18:11 18 April 2021
Slušajte Sputnik
  Region
  Preuzmite kraći link
  Piše
  0 2122
  Pratite nas

  Ministarstvo odbrane Turske postaće glavni donator Vojske Crne Gore (VCG) sa 16 miliona evra u sledećih pet godina, a sredstva će biti potrošena na izradu terenskih vozila za potrebe crnogorske vojske i obrazovanje kadrova u turskom vojnom školskom sistemu.

  Kako navodi portal „Balkanska bezbjednosna mreža“, za potrebe izrade terenskih vozila biće iskorišćeno oko 15,5 miliona evra, a nešto više od pola miliona je određeno za finansiranje obrazovanja crnogorskih kadrova u Turskoj.

  „Turska kroz donaciju VCG istovremeno jača svoje prisustvo na Balkanu i šalje političku i bezbjednosnu poruku o prestižu i dobroj volji, a iz budžeta se pomaže turska industrija“, navodi se u tekstu.

  Taj portal dodaje da za sada nema preciznih informacija koja će vozila biti nabavljena, ali ima indikatora da će to biti vozila turske firme BMC, koja je vodeći proizvođač borbenih i neborbenih vozila za turska ministarstva sile.

  „Na listi proizvoda tog preduzeća najprestižnije sredstvo ratne tehnike je tenk ’Altaj‘, ali on nije predmet interesa VCG, jer se ona odrekla tenkova“, navodi portal.

  U tekstu se podsjeća da VCG koristi „uglavnom prestarjeli“ park terenskih vozila porodica TAM i FAP iz osamdesetih godina prošlog vijeka.

  Pomoć za vojno školstvo je novina i u ovoj školskoj godini prvi put je jedan kadet iz Crne Gore krenuo na školovanje na Turskoj vojnoj akademiji u Ankari. Predviđeno je da na prvoj godini uči turski jezik, a zatim će četiri godine da studira na akademiji zajedno sa turskim kolegama.

  Takođe, nezavisno od novog paketa donacija u toku je sprovođenje programa donacije uniformi za potrebe VCG prema kojem Privredna agencija Ministarstva odbrane Turske  do 2022. godine treba da obezbijedi izradu uniformi u vrijednosti od 5,3 miliona evra.

  Prošle godine, u prvoj tranši donacije, VCG je dobila 2.700 vježbovno-terenskih uniformi i 250 uniformi za mornare u vrijednosti od 1,26 miliona evra. Već sa tom količinom podmirene su potrebe, jer u punoj formaciji VCG ima 1.950 ljudi, ali uračunate su potrebe nove organizacijske strukture prema kojoj će do 2022. broj pripadnika VCG biti povećan na 2.368, uključujući civile.

  Podsjetimo, Crna Gora uskoro od Turske očekuje i donaciju od 30 automatskih pušaka turske proizvodnje — 15 pušaka MPT-55, kalibra 5,56 milimetara, i 15 pušaka MPT-76, kalibra 7,62 milimetara, vrijednosti 38.477 evra.

  Tagovi:
  donacija, vojska, Crna Gora
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga