00:27 28 Januar 2020
Slušajte Sputnik
  Region
  Preuzmite kraći link
  1338
  Pratite nas

  Mađarski i slovenački premijeri, Viktor Orban i Marjan Šarec, zatražili su danas od Evropske unije da ubrza pregovore o članstvu sa Srbijom.

  U razgovoru u Budimpešti Orban je naglasio da „deo Balkana koji je i dalje van EU ne može da bude umiren i stabilizovan bez razvoja Srbije“, prenosi AP.

  Slovenačka agencija STA navodi da su Orban i Šarec dali podršku nastavku pregovora sa Srbijom, za koju su naglasili da je važan faktor na Zapadnom Balkanu, preneo je Tanjug.

  Tom prilikom, Orban je nekoliko puta ponovio da je proširenje EU geopolitičko pitanje i upozorio na negativne posledice zaustavljanja ovog procesa.

  Dvojica premijera izrazili su, prenosi AP, i razočaranje odlukom EU da ne odobri pokretanje pristupnih pregovora sa Severnom Makedonijom i Albanijom. Orban i Šarec su kazali i da je potrebna pomoć kako bi se smanjila migracija u Evropi, tako što će se povećati pomoć regionima iz kojih migranti dolaze.

  Orban je primetio da se trenutno 96.000 migranata kreće između Turske i Mađarske i da koriste tzv. Balkansku rutu na putu ka zapadnoevropskim zemljama.

  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Facebook nalogaKomentariši preko Sputnik naloga