23:52 26 Maj 2020
Slušajte Sputnik
  Region
  Preuzmite kraći link
  0 392
  Pratite nas

  U okviru Višegradske grupe, postoji dogovor da Češka, Poljska i Slovačka pošalju patrolne jedinice na granicu Srbije i Mađarske ako se naglo poveća migracioni pritisak na Mađarsku, izjavio je danas mađarski premijer Viktor Orban.

  Orban je u Budimpešti, nakon sastanka sa slovenačkim premijerom Marjanom Šarecom, istakao da trenutno 96.000 migranata koristi takozvanu balkansku rutu na putu ka zapadnoj Evropi i ocenio da je nemoguće reći da li će pokušati da dođu do Mađarske ili Slovenije preko Hrvatske.

  Kako prenosi MTI, Orban je rekao da su Mađarska i Slovenija veoma dobro svesne šta znače migracija i nelegalni prelasci granica.

  „Obojica znamo šta znači kada mase pokušaju da pređu naše granice i nelegalno prođu kroz naše zemlje. Znamo kako je kada ne dolaze kod nas, već samo žele da prođu“, rekao je Orban.

  On je dodao da Mađarska veoma saoseća sa naporima Slovenije da brani svoje granice i najavio da dve zemlje planiraju da zajedno upute medicinsku opremu Africi, preneo je Tanjug.

  Kada je reč o migracijama, Šarec smatra da je najbolje rešenje da se poboljšaju uslovi življenja u zemljama porekla migranata, kao i da se spreči da oni napuštaju svoju otadžbinu.

  On je pozvao EU da osmisli zajedničku migrantsku politiku.

  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga