05:14 04 Mart 2021
Slušajte Sputnik
  Region
  Preuzmite kraći link
  0 500
  Pratite nas

  Vlada Republike Srpske uputila je Savetu bezbednosti UN 22. izveštaj o ključnim problemima sa kojima se suočava BiH i razjašnjenju svojih stavova u vezi sa tim problemima.

  U izveštaju se, između ostalog, traži da međunarodna zajednica osudi blokadu formiranja vlasti na svim nivoima BiH, koju sprovodi SDA, kao i da međunarodna zajednica osudi deklaraciju kojom ta bošnjačka stranka poziva na rušenje Dejtonskog sporazuma.

  Izveštaj je upućen generalnom sekretaru i svim članovima SB UN i odnosi se na period od maja 2018. do oktobra 2019. godine.

  U prvom delu izveštaja se ukazuje na posvećenost Republike Srpske Dejtonskom mirovnom sporazumu i ističe da određeni elementi u međunarodnoj zajednici ne shvataju značaj i ne poštuju dejtonska načela koja omogućuju stabilnost i uspeh BiH.

  Ti elementi, kako se navodi, nastavljaju da podrivaju dejtonsko uređenje, što dovodi do nepotrebnih političkih trvenja i zastoja.

  U drugom delu izveštaja naglašava se posvećenost Republike Srpske konačnom članstvu BiH u EU.

  Istovremeno se sa žaljenjem konstatuje da napredak BiH ka članstvu u EU ometaju prisustvo visokog predstavnika, koji je prisvojio diktatorska ovlašćenja, i blokada sprovođenja rezultata izbora održanih 2018. godine, koju sprovodi SDA.

  U trećem delu izveštaja govori se o kontinuiranoj blokadi formiranja Saveta ministara i vlada na drugim nivoima vlasti koju sprovodi SDA još od izbora 2018. godine, preneo je Tanjug.

  Navodi se da RS zbog toga od međunarodne zajednice traži da osudi to nepoštovanje i nesprovođenje rezultata demokratskih izbora.

  „Takođe, Republika Srpska poziva građane i članove međunarodne zajednice kojima je stalo do budućnosti BiH da osude ekstremističku deklaraciju koju je SDA usvojila 14. septembra i koja poziva na rušenje Dejtonskog sporazuma“, navodi se u vladinom izveštaju.

  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga