12:53 30 Novembar 2020
Slušajte Sputnik
  Region
  Preuzmite kraći link
  1153015
  Pratite nas

  Rusija je dobila odgovarajuću diplomatsku dozvolu za transport S-400 u Srbiju preko Bugarske, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Bugarske, komentarišući ranije navode medija da su se 22. oktobra u vazdušnom prostoru Bugarske pojavili ruski strateški transportni avioni An-124, pomoću kojih su sistemi isporučeni u Srbiju.

  Ministarstvo spoljnih poslova Bugarske pojasnilo je da je izdalo dozvole za let dva vojna transportna aviona sa sistemima za naznačeni period u vezi sa održavanjem vojnih vežbi „Slovenski štit“, uz uslov strogog poštovanja pravila letenja u bugarskom vazdušnom prostoru.

  „Nakon što smo dobili tražene informacije i u skladu sa Zakonom o civilnom vazduhoplovstvu i Zakonom o presecanju granica i boravka savezničkih i stranih oružanih snaga na teritoriji Bugarske, Ministarstvo spoljnih poslova je nadležnim strukturama prosledilo na odobrenje dobijeni zahtev za izdavanje diplomatske dozvole za let“, saopštili su iz MIP-a Bugarske.

  Ranije je Atlantski savet Bugarske saopštio da je zabrinut zbog transporta ruskih sistema S-400 u Srbiju.

  U toj organizaciji su istakli da strahuju da će se Bugarska naći u dometu raketa, ukoliko sistemi ostanu na teritoriji Srbije.

  Savet je istakao da to protivreči interesima Bugarske, koja je članica NATO-a.

  „Rusija već ima takve zone pored baltičkih država (u Kalinjingradskoj oblasti) i na Crnom moru (pored Krima), kao i u Siriji. Da li se i na Balkanu formira takva zona?“, strahuju u Atlantskom savetu Bugarske.

  Ruske jedinice za protivvazduhoplovnu odbranu, zajedno sa protivvazdušnim raketnim sistemima S-400 i protivraketnim sistemima „Pancir S“, prebačene su vojnim transportnim avionom na teritoriju Srbije kako bi učestvovale na vežbama „Slovenski štit 2019“ u Srbiji. Vojne vežbe održane su na batajničkom aerodromu „Pukovnik-pilot Milenko Pavlović“ i poligonu Pasuljanske livade od 24. do 28. oktobra.

  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga