01:57 09 Avgust 2020
Slušajte Sputnik
  Region
  Preuzmite kraći link
  0 25
  Pratite nas

  Grčka policija objavila je danas fotografije oružja zaplenjenog tokom racije za vikend u Atini, koja je rezultirala hapšenjem dvojice muškaraca osumnjičenih za terorizam, ističući da su sprečili planirani napad.

  Vlasti veruju da su uhapšeni članovi grupe „Revolucionarne samoodbrane“, koja je ranije preuzela odgovornost za napad granatom na francusku ambasadu 2016. godine, kada je povređen pripadnik obezbeđenja.

  Ta grupa je preuzela odgovornost i za napad iste godine na meksičku ambasadu i kancelarije PASOK-a 2014. godine.

  Policija je tokom racija, između ostalog, zaplenila pet „kalašnjikova“, automatsku pušku, četiri ručne bombe, 17 detonatora, od kojih devet na daljinsko upravljanje, kao i razne vrste eksploziva.

  Utvrđeno je da je jedan „kalašnjikov“ korišćen u napadima „Revolucionarne samoodbrane“ za koje je ta grupa preuzela odgovornost, prenela je ANA.

  „Ovo oružje ubija. Nisu se libili da koriste ručnu bombu u napadu na francusku ambasadu i moglo je da bude mnogo više žrtava. Ono što nas je prilično zastrašilo je količina i jačina eksploziva koje posreduju. Srećom, na vreme smo ga pronašli“, rekao je zvaničnik službe za borbu protiv terorizma Lefteris Kardalijas, a preneo je Tanjug.

  Privedeno je 15 osoba na ispitivanje, a dvojica muškaraca koji imaju 41 i 45 godina, uhapšeni su zbog sumnje na terorizam i druga krivična dela. Jedan od njih je služio zatvorsku kaznu zbog članstva u terorističkoj grupi „Revolucionarna borba“, a na uslovnu slobodu je pušten 21. februara prošle godine.

  AP je preneo da su oni navodno učestvovali i u pljački kladionice u atinskom predgrađu 21. oktobra. Uhapšena je i jedna 39-godišnja žena zbog kršenja zakona o oružju.

  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga