17:12 18 Septembar 2020
Slušajte Sputnik
  Region
  Preuzmite kraći link
  2392
  Pratite nas

  Naime, sa prosečnom opštom ocenom kvaliteta života od samo 6,3 u 2018. godini Hrvati su zadovoljniji jedino od Bugara, koji su kvalitetu života dali prosečnu ocenu 5,4.

  Ovde valja naglasiti kako se ocene kreću u rasponu od nule, koja označava potpuno nezadovoljstvo, pa do 10, što je ocena za potpuno zadovoljstvo.

  Inače, prosečna ocena kvaliteta života građana EU u 2018. godini iznosila je 7,3, što znači da kvalitet svog života Hrvati ocenjuju slabije od proseka Unije, pokazuju podaci Eurostata.

  Dok je zadovoljstvo kvalitetom života u Bugarskoj lani poraslo u odnosu na 2013. godinu, kada je ocenjeno sa 4,8, zadovoljstvo životom u Hrvatskoj u istom periodu je stagniralo, odnosno, prosečna ocena ostala je ista.

  Trend stagnacije ocenom životnih prilika u EU u istom periodu ima još samo Belgija, čiji su građani, međutim, zadovoljniji načinom života od Hrvata, budući da kvalitet života ocenjuju sa 7,6, što je iznad proseka EU.

  Glavni razlog nezadovoljstva Hrvata je, čini se, finansijski. Naime, kako pokazuje istraživanje, sopstvenu finansijsku situaciju Hrvati ocenjuju prosečnom ocenom 5,2, što je takođe jedna od najnižih ocena u EU. Manje zadovoljni svojom finansijskom situacijom u EU su samo Litvanci i Bugari, dok je prosečna ocena dubine džepa na nivou EU 6,5. Ipak, u odnosu na 2013. godinu, ocena finansijske situacije u Hrvatskoj je porasla, budući da su tada ispitanici u Hrvatskoj svojoj finansijskoj situaciji davali ocenu 4,6.

  Hrvati su pri dnu Unijine lestvice i po oceni ličnih odnosa, odnosno kvaliteta odnosa s drugim ljudima. Istraživanje Eurostata pokazuje da je prosečna ocena koju daju ispitanici u Hrvatskoj lani bila 7,5, što je ispod proseka Unije od 7,9. Ličnim odnosima su manje od Hrvata zadovoljni samo Grci i Bugari.

  Slovenci i inače spadaju među zadovoljnije građane EU. Naime, ukupan kvalitet života oni su ocenili sa 7,3, što je na nivou proseka EU. Blizu proseka Slovenci su i po oceni finansijskog stanja, koje su ocenili sa 6,3.

  Tagovi:
  istraživanje, EU, Hrvatska
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga