04:55 21 Januar 2020
Slušajte Sputnik
  Region
  Preuzmite kraći link
  0 3759
  Pratite nas

  Premijer Bugarske Bojko Borisov izvršio je inspekciju izgradnje gasnog interkonektora sa Grčkom u oblasti Haskova.

  Prema rečima Borisova, Bugarska i Grčka treba da povežu Crno i Egejsko more.

  „Mi želimo da napravimo brzu magistralu Aleksandrupolis-Dimitrovgrad, kako bismo povezali Crno i Egejsko more. Želim da razmenimo luke  i bez uvođenja taksi. Grčka će imati Crno more, a mi Egejsko more — i to bez rata“, izjavio je Borisov.

  On je izrazio nadu da će interkonektor biti izgrađen i da će početi sa radom pre roka.

  Premijer je naglasio da tokom izgradnje arheolozi stalno nalaze neke artefakte.

  „Tamo, gde gradimo, arheolozi nalaze jedinstvene stvari, na primer, kamene sekire stare 7.000 godina. Oni rade vrlo brzo, redovno vršimo isplate i naši muzeji su sada puni artefakata. Samo na arheologiju smo izdvojili četiri miliona leva“, izjavio je on.

  Prema rečima premijera, Bugarska zahvaljujući gasovodu može dobiti prirodni tečni gas iz SAD, Katara, Kipra, Egipta i Azerbejdžana.

  „Naredne godine moći ćemo da kažemo Bugarima: nismo zavisni ni od koga, možete dobijati gas sa svih strana“, izjavio je Borisov.

  Izgradnja interkonektora ima značaj ne samo za Bugarsku, već i za celu Evropu, pošto će osigurati diverzifikaciju isporuka, napisala je ministarka energetike Temenužka Petkova.

  Ona je dodala da će Bugarska moći da dobije gas iz kaspijskog regiona, Bliskog istoka, istočnog Sredozemlja i drugih regiona.

  Tagovi:
  Grčka, Bugarska
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Facebook nalogaKomentariši preko Sputnik naloga