12:42 16 Decembar 2019
Slušajte Sputnik

  Dodik: Posebna sednica u funkciji odbrane Srpske

  © Foto : RTRS
  Region
  Preuzmite kraći link
  11150
  Pratite nas

  Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik poručio je u Banjaluci da je današnja Posebna sednica NSRS, u funkciji odbrane Srpske, njenih prava, nadležnost i obaveza potvrđenih Dejtonskim mirovnim sporazumom, a najviše njegovim aneksom četiri.

  „OHR i zemlje koje su ga podržavale, nametali su rešenja koja su nazivali kompromisom. Sada znamo da je to lažan kompromis na štetu Srba i zato je vreme da se podvuče crta, da vidimo gde smo bili 1995, a gde sada, skoro 25 godina posle“, rekao je Dodik.

  On je podsetio da je cilj „reformi“ bio jačanje državnosti BiH, te da od njih ne žive bolje Srbi, Hrvati i Bošnjaci, nego samo stranci koji imaju visoke plate.

  Dodik je zapitao da li su reforme i zakoni koji su nametani doneli boljitak BiH, da li su zadovoljni pravosuđem koje je nametnuo visoki predstavnik i da li je od početka bilo zavisno od različitih centara moći.

  „Provodeći selektivnu pravdu, pravosuđe je dovelo do još veće podeljenosti“, rekao je Dodik u obraćanju na sednici NSRS, koju RTRS prenosi uživo.

  Srpski član Predsedništva je kazao i da su SAD 1995. bile otvorene za davanje dozvole Srbima da sprovedu referendum o nezavisnosti.

  On je rekao da je ovaj predlog izneo Sendi Berger, za kojeg je rekao da je jedan od troje najvažnijih ljudi u američkoj spoljnoj politici, te da je Medlin Olbrajt, u odgovoru na ovo, Bergeru rekla da nije protiv sprovođenja referenduma, ali da forsira ukidanje embarga za oružje za Bošnjake.

  U svom obraćanju poslanicima na Posebnoj sednici NSRS, Dodik je kazao da je nakon toga prevladala politika koja je favorizovala bošnjačke interese koje je, podsetio je, formulisao Alija Izetbegović kroz Islamsku deklaraciju.

  „Došlo je vreme da ove probleme moramo da rešimo. Iduće godine navršava se 25 godina od zaključivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma. To su godine koje su nam pojeli stranci ispunjavajući zahteve bošnjačke strane“, rekao je Dodik.

  Pravo na samoopredeljenje je neotuđivo pravo

  Dodao je da je pravo na samoopredeljenje neotuđivo pravo prema međunarodnim normama, te da se otcepljenje može prema međunarodnom pravu dati onom narodu koji trpi diskriminaciju, odricanje prava na vladu i gde postoji jaka verovatnoća da se s ovim oduzimanjem prava neće stati.

  Dodik je rekao da se iz analize koja će biti iznesena na sednici može zaključiti da su te norme ispunjene u slučaju RS i srpskog naroda u BiH.

  RS se, istakao je, zalaže za mir, poštovanje demokratske izborne volje i autonomije RS predviđene Dejtonskim sporazumom, kao i pravo RS na slobodu.

  „Slobode nema ako nema države i srpski narod to dobro zna i zato im se država pokušava oduzeti“, rekao je Dodik.

  Probajte, kazao je, danas da izglasate odluku o samostalnosti, pa ćete videti kolika je vaša moć i koliku ćete buru izazvati u svetskim medijima.

  Dodao je da NSRS ima tu moć, te da je danas BiH na putu raspada.

  Dodik je ukazao da godine zatvora koje su dosuđene Srbima u Haškom tribunalu govore da je bila namera da se krivica za rat prebaci isključivo na Srbe, ali će, kazao je, doći vreme kada će NSRS odbaciti ove odluke kao tendeciozne.

  Istakao je da međunarodna zajednica ovim namerava da oslabi srpski narod i RS, njenu potentnost i ekonomsku moć.

  Srbe je pozvao na okupljanje da se, kako je rekao, ovom odupru.

  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Facebook nalogaKomentariši preko Sputnik naloga