07:00 24 Januar 2021
Slušajte Sputnik
  Region
  Preuzmite kraći link
  0 153
  Pratite nas

  Predsednik Severne Makedonije Stevo Pendarovski, nakon susreta sa francuskim kolegom Emanuelom Makronom, rekao je da su imali otvoren i dinamičan razgovor, ali da nije dobio garancije Pariza o datumu za pregovore sa EU.

  U saopštenju kabineta makedonskog predsednika se navodi da je Makron Pendarovskom rekao da traži vreme za unutrašnje reforme EU.

  Prema rečima Pendarovskog, Francuska je već podnela predlog, takozvani „non pejper“, zemljama članicama EU o reformi metodologije pristupnih pregovora o učlanjenju, koju Makron zahteva pre početka pregovora o pristupanju sa Severnom Makedonijom i Albanijom.

  „Makron se već bavi novom metodologijom. Oni su predložili ’non pejper‘ zemljama-članicama EU pre nedelju dana, i očekuju u toku narednih mesec-dva da dobiju komentare drugih zemalja, odnosno amandmane. Načelno, on smatra da bi nova metodologija trebala da bude usvojena najkasnije do marta 2020. godine“, izjavio je Pendarovski nakon susreta sa francuskim predsednikom u Parizu, na marginama Pariskog mirovnog foruma.

  Pendarovski takođe kaže da mu je Makron rekao da mogu da očekuju konačnu odluku o početku pregovora u maju na Samitu EU u Zagrebu, ali mu nije dao garancije da će odluka biti pozitivna.

  „Sve opcije su otvorene, s tim što je Makron na sastanku jasno rekao da je odlaganje posledica toga što je EU potrebno više vremena. On mi je rekao da su njegova stara zalaganja produbljenje EU i promena metodologije, ali da sve to može da ide paralelno, te da Severna Makedonija sada želi samo otvaranje, i da mu je to jasno“, navodi Pendarovski i dodaje da ni u jednom trenutku francuski predsednik nije ponudio dodatne reforme, niti zakon o tužilaštvu, kao uslov za otvaranje pregovora.

  Takođe, prema rečima Pendarovskog, Makron nije pominjao nijednu drugu alternativu punopravnom članstvu u EU.

  Pendarovski je takođe najavio da će Makron posetiti Severnu Makedoniju u prvoj polovini 2020. godine, zaključuje se u saopštenju kabineta predsednika Severne Makedonije.

  Tagovi:
  Stevo Pendarovski
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga