10:24 05 Avgust 2020
Slušajte Sputnik
  Region
  Preuzmite kraći link
  43293
  Pratite nas

  Ministar odbrane Bugarske Krasimir Karakačanov trebalo je da obavesti NATO o planovima da će dati dozvolu Rusiji da transportuje S-400 u Srbiju preko Bugarske, rekao je bivši ministar odbrane Bugarske Nikolaj Nenčev.

  On je rekao da žali, jer pravila Alijanse ne predviđaju takve obaveze. Prema njegovom mišljenju, aktuelni ministar nije raspolagao svim detaljima o prevozu ruskog sistema — koliko dugo će se sistemi nalaziti u Srbiji i za šta će se biti upotrebljeni.

  „Da sam ja bio na mestu ministra Karakačanova, definitivno bih tražio više informacija (o letu). I bar bih obavestio naše partnere o tome“, rekao je Nenčev za kanal „TV plus“.

  Nenčev je takođe podsetio da on nije dao dozvolu ruskim avionima da prelete njegovu zemlju na putu za Siriju, kada je bio na čelu Ministarstva odbrane Bugarske.

  „Bilo je pretnji, ali avioni ipak nisu preleteli“, dodao je on.

  Bivši ministar odbrane smatra da, ako S-400 ostanu u Srbiji, to će prouzrokovati ozbiljnu neravnotežu u regionu. Takođe je istakao da nema informacija o tome da će Srbija dobiti sisteme S-400, tako da ga to pitanje za sad ne uznemirava.

  Nenčev je ocenio da Srbija blefira NATO sa S-400.

  „On (Aleksandar Vučić) je to činio više puta, dobio je nekoliko aviona besplatno — MiG-29 i dodatno oružje, tako da će on do poslednjeg koketirati sa Putinom, jer mu je potreban faktor koji bi u jednom ili drugom obliku održavao neku ravnotežu u regionu. Štaviše, mi spremno očekujemo ulazak Severne Makedonije i dela balkanskih zemalja u NATO i EU“, zaključio je Nenčev.

  Tagovi:
  Srbija, s-400, NATO, Bugarska
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga