07:29 24 Januar 2021
Slušajte Sputnik
  Region
  Preuzmite kraći link
  Piše
  0 321
  Pratite nas

  U Podgorici je večeras u prostorijama knjižare Matice srpske obilježen 13. novembar — Dan članova Matice srpske u Crnoj Gori.

  Veče je otvoreno molitvom Oče naš, koju je otpjevao Oliver Njego, prvak opere u Beogradu.

  Brojnim okupljenima prvo se obratio mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije, koji je rekao da je došao da otvori ovo blagosloveno veče, posvećeno 800. godišnjici naše Svetosavske crkve. On je dodao da će veče biti obilježeno izložbom fresaka, koje predstavljaju kopije fresaka iz naših manastira, a koje same predstavljaju najdivnije svjedočanstvo 800. godišnjice naše crkve, od ustoličenja Svetog Save u arhiepiskopiji Žičkoj.

  Svečanost je upriličio i koncert Olivera Njega. Dan članova Matice srpske u Crnoj Gori
  © Sputnik / Nebojša Popović
  Svečanost je upriličio i koncert Olivera Njega

  Mitropolit je poručio da je to naročito kod nas u Crnoj Gori značajno, s obzirom da se ponovo povampirila plemenska svijest, protiv koje se borio i Sveti Petar Cetinjski:

  „Petrovići su bili veliki graditelji duha jedinstva, ali se u naše vrijeme povampirio taj plemenski duh razračunavanja, pod drugim vidom i principima“.

  „Ono što je najopakije za sve nas je vlastoljublje“, istakao je mitropolit Amfilohije, uz zahvalnost na počasti da otvori akademiju.

  Njegoš — prvi član Matice srpske sa prostora Crne Gore

  Predsjednica Matice srpske u Crnoj Gori profesorka Jelica Stojanović rekla je da već treću godinu proslavljamo Dan članova matice srpske u Crnoj Gori sjećanjima na ono najvažnije što nam je srpsko nasleđe podarilo. Ona je podsjetila da je dan Njegoševog rođenja, ne slučajno, odabran za Dan članova Matice srpske, jer je upravo Njegoš bio prvi član Matice srpske sa prostora Crne Gore.

  „Ova godina slavi i vjekovno svevremeno 800. godina autokefalnosti SPC, koje je nakalemila svetorodna loza Nemanjića i Sveti Sava“, kazala je profesorka Stojanović.

  Predsjednica Matice srpske u Crnoj Gori profesorica Jelica Stojanović na svečanoj večeri povodom Dana članova Matice srpske u Crnoj Gori
  © Sputnik / Nebojša Popović
  Predsjednica Matice srpske u Crnoj Gori profesorica Jelica Stojanović

  Dodala je da je Sveti Sava veliki i nesaglediv, te da ga samo ljubavlju i vjerom možemo prigrliti i njime živjeti.

  „Nažalost, današnja Crna Gora bi da sve otrese sa svog nasleđa i vjekova: Njegoša, Petroviće i Nemanjiće“, upozorila je Stojanovićeva, podsjetivši da su svi najstariji pisani spomenici na prostoru Crne Gore u vezi sa Nemanjićima i njihovim nasleđem.

  Veče je potom nastavljeno koncertom Olivera Njega, uz klavirsku pratnju Zorana Tutunovića.

  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga