10:26 25 Septembar 2020
Slušajte Sputnik
  Region
  Preuzmite kraći link
  11916
  Pratite nas

  Skoro tri četvrtine Bugara deli mišljenje da je njihova zemlja uništena u poslednjih 30 godina, pokazalo je istraživanje sociološke agencije „Galup internešenal“.

  Autori istraživanja su zatražili od učesnika da iznesu svoje mišljenje o frazama koje su se poslednjih godina pretvorile u memove.

  Saglasno istraživanju, 74 odsto ispitanika se složilo sa frazom „uništili zemlju“, a 84 odsto sa konstatacijom da su „paradajzi ranije bili pravi“. 71 odsto učesnika smatra da je u zemlji proces prelaska na demokratiju još uvek u toku, dok 75 odsto njih kritički ocenjuje mentalitet svog naroda. Istovremeno, manji deo Bugara (45 odsto) smatra da su za vreme mandata Todora Živkova bolje živeli.

  Anketa je pokazala da je manje od polovine ispitanika pesimistično u pogledu budućnosti zemlje — 42 odsto smatra da se ništa neće promeniti u budućnosti, 36 odsto ispitanika se nisu složili sa tom konstatacijom, a 22 odsto nije moglo da odgovori.

  Istraživanje je sprovedeno od 1. do 8. novembra, a anketirano je 835 punoletnih stanovnika Bugarske.

  Smatra se da je komunizam okončan u Bugarskoj 10. novembra 1989. godine. Tog dana je plenum Centralnog komiteta Bugarske komunističke partije odlučio da razreši dužnosti generalnog sekretara partije Todora Živkova.

  Tagovi:
  Bugarska, Sofija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga