16:40 07 Decembar 2019
Slušajte Sputnik
  Zastave Crne Gore i EU

  Evropska komisija priprema „non pejper“: Crna Gora blokirana u procesu EU integracija?

  © Sputnik / Aleksandar Milačić
  Region
  Preuzmite kraći link
  Piše
  11272
  Pratite nas

  Brisel, kako saznaju crnogorski mediji, ovih dana radi na nacrtu dokumenta Evropske komisije o napretku Crne Gore iz oblasti vladavine prava, koji se odnosi na poglavlja 23 i 24, poznatom kao „non pejper“. Pojavu ovog dokumenta analitičari već tumače kao signal da je Crna Gora nadalje blokirana u procesu EU integracija.

  O dokumentu su juče raspravljali ambasadori zemalja članica Evropske unije, i u njemu EU posebno problematizuje stanje u sudstvu i tužilaštvu Crne Gore, gdje se navodi da treći mandat predsjednice Vrhovnog suda Vesne Medenice izaziva zabrinutost zbog tumačenja Ustava i Sudskog savjeta, koji je Medenici omogućio treći mandat, iako su samo dva, po Ustavu, dozvoljena.

  U nacrtu se takođe navodi i da nije uspio konkurs za izbor Vrhovnog državnog tužioca i da je Tužilački savjet imenovao sadašnjeg, Ivicu Stankovića, za vršioca dužnosti.

  Problematizuje se i to što je Vlada u više navrata dijelila stanove i kredite nosiocima sudijske i tužilačke funkcije.

  „Činjenica da je određeni broj sudija i tužilaca, uključujući i one na višim pozicijama, dobio stanove ili kredite pod povoljnim uslovima, pokrenula je niz pitanja.“, stoji u dokumentu Bisela, a prenose crnogorski mediji.

  EU navodi i da na polju slobode govora ostaje zabrinutost za medijske slobode u Crnoj Gori.

  „I dalje izostaje napredak u nedavnim i starijim slučajevima ozbiljnih napada na novinare, kada je u pitanju identifikacija počinilaca i nalogodavaca napada“, navodi se, između stalog, u „non pejper“ dokumentu Evropske komisije, koji uskoro treba da bude dostavljen Crnoj Gori.

  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Facebook nalogaKomentariši preko Sputnik naloga