08:06 24 Januar 2021
Slušajte Sputnik
  Region
  Preuzmite kraći link
  Piše
  54178
  Pratite nas

  Ministarstvo odbrane Crne Gore planira da dio flote lakih helikoptera tipa „erospejšel-soko SA-341/342 gazela“ Vazduhoplovstva Vojske Crne Gore (VCG) zamijeni sa novim letjelicama tipa „bel 505 džet rejndžer iks“.

  Takve nezvanične najave do sada su u više navrata stizale iz resora kojim rukovodi ministar Predrag Bošković, ali je konačna potvrda uslijedila ovih dana na fejsbuk stranici Ministarstva odbrane, uz informaciju da je u Španiji u toku obuka nove generacije pilota Vojske CG za upravljanje srednje teškim dvomotornim helikopterima tipa „bel 412 EPI“.

  „U nastavku modernizacije VCG planirana je nabavka četiri helikoptera ’bel 505‘“, objavilo je Ministarstvo odbrane.

  To će, nakon nabavke tri srednje teška „bela 412 EP/EPI“ i 67 lakooklopnih vozila tipa „Oškoš“ (JLTV), a što će crnogorske poreske obveznike u narednim godinama ukupno koštati preko 60 miliona evra, biti treći značajniji posao nabavke nove opreme i naoružanja za VCG od američkih proizvođača.

  Podsjetimo, Ministarstvo odbrane Crne Gore je lani za nabavku jednog polovnog helikoptera tipa „bel 412 EP“ iz 2002. godine i dvije nove letjelice tipa „bel 412 EPI“ uzelo kredit od 30 miliona evra.

  Resor Predraga Boškovića opredijelio se da od istog proizvođača kupi i četiri nova laka jednomotorna helikoptera tipa „bel 505“, kojima će zamijeniti dio flote od desetak lakih višenamjenskih helikoptera tipa „gazela“, koje je VCG naslijedila od nekadašnje JNA. Prema dugoročnom planu odbrane, u operativnoj upotrebi VCG, nakon remonta i modernizacije, treba da ostanu samo četiri „gazele“ u naoružanoj protivoklopnoj varijanti „gama“.

  Helikopter koji namjerava da kupi Crna Gora u osnovnoj verziji košta nešto preko milion dolara po komadu. „Bel 505“ je primarno dizajniran za civilnu i upotrebu u policijske ili svrhe hitne medicinske evakuacije i do sada nije imao kupaca koji su ga naručivali za vojnu upotrebu, dok je stara „gazela“, koju on mijenja, zahvaljujući svojoj brzini od 310 kilometara na čas i izuzetnim upravljačkim karakteristikama, bila i naoružani vojni helikopter, koji su koristile mnoge oružane snage širom svijeta.

  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga