16:43 30 Mart 2020
Slušajte Sputnik
  Region
  Preuzmite kraći link
  Piše
  0 145
  Pratite nas

  Elitni tim američkih sajber-stručnjaka boravi u Crnoj Gori i sa crnogorskim kolegama radi na suprotstavljanju zlonamernim sajber-akterima na ključnim mrežama i platformama. To je nedavno saopšteno iz Ambasade SAD u Crnoj Gori, bez navođenja više informacija o kakvim timovima se radi, prenosi „Pobjeda“.

  Američki specijalizovani bezbednosni portal „Sajberskop“ je u svojoj analizi otkrio nove detalje, navodeći da se radi o misiji poznatoj pod nazivom „Hant forvard“, te da su operacije relativno nove za američku Sajber-komandu. Ova misija, kako se navodi, obično šalje između pet i 30 članova američke službe, koji love zlonamerni softver.

  Dejvid Luber, izvršni direktor američke Sajber-komande, čiji članovi borave u Crnoj Gori i istražuju hibridne pretnje, kazao je da, radeći sa partnerskim zemljama, ta komanda dobija važne informacije, koje im pomažu da zaštite njihov sajber-prostor.

  Na konferenciji „Sajber kon 2019“ Luber je objasnio i kako timovi koji su upućeni u Crnu Goru rade svoj posao.

  „Kroz slučajeve kada su odbrambeni timovi Sajber-komande pozvani da pomognu u odbrani mreža drugih nacija, poput Crne Gore, Komanda je naučila puno o zlonamernom softveru. Pozvali su nas da sarađujemo sa njima u njihovim mrežama u odbrambenoj ulozi. i tada smo stekli neverovatne uvide u napredne, uporne pretnje i zlonamerne softvere i bili smo u mogućnosti da to pokažemo ostatku sveta“, kazao je Luber.

  Amerikanci brane crnogorsku mrežu

  Luber je dodao da prema Zakonu o nacionalnoj odbrani iz 2019. SAD imaju parvo da deluju izvan mreže Ministarstva odbrane kako bi pomogle saveznicima da se brane unapred.

  „To je velika razlika, jer je u prošlosti Ministarstvo odbrane mogalo da deluje samo u sopstvenim mrežama. Ali, kada nas pozovu naši saveznici, sada možemo da radimo i pomognemo u odbrani unutar njihovih mreža“, pojasnio je Luber.

  Ova akcija je, dodaje, baš ono što američko Ministarstvo odbrane naziva „odbranom unapred“.

  „Zatim uzimamo te informacije i delimo ih sa našom sajber-industrijom i vladom“, istakao je Luber.

  Podsetimo, američki državni sekretar Majk Pompeo kazao je nedavno, tokom posete Podgorici, da je zahvaljujući direktnoj saradnji sa Crnom Gorom u oblasti sajber-bezbednosti razvijena zaštita od ruskog malvera koji, kako je naveo, „sada štiti milijarde uređaja širom sveta“.

  Tagovi:
  sajber, Amerika, Crna Gora
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga