13:26 11 Avgust 2020
Slušajte Sputnik
  Region
  Preuzmite kraći link
  28035
  Pratite nas

  Kandidat za premijera privremenih institucija Kosova Aljbin Kurti poručio je da su odnosi Kosova sa Crnom Gorom veoma dobri, i da Priština ceni stav Crne Gore kada je reč o nezavisnosti Kosova, kao i podršku CG za integraciju Kosova u međunarodne institucije. Ipak, to ne znači da se neće zalagati za novu demarkaciju granice sa Crnom Gorom.

  „Umesto demarkacije granice sa Crnom Gorom, postavili smo novu granicu, sa kojom je Kosovo izgubilo 8.200 hektara zemlje. Grešku je napravila naša komisija, koja, umesto da se oslonila na geografske mape i granice obe federalne jedinice iz Ustava Jugoslavije 1974. godine, ona je u obzir uzela samo katastarske knjige, pri čemu je teret dokazivanja pao isključivo na našu stranu. Time je Kosovu učinjena velika šteta“, kazao je Aljbin Kurti u intervjuu za „Pobjedu“.

  Lider Pokreta samoopredeljenje je poručio da veruje u razumevanje Crne Gore po pitanju demarkacije granice sa Kosovom.

  „Čim preuzmem dužnost novog premijera, želim da se sastanem sa predsednikom Vlade Crne Gore i sa vlastima u Podgorici, i da vidim šta se može uraditi. Razmotrićemo mogućnosti i potruditi se da u ovom dogovoru ne bude gubitnika. Verujem da ću naići na razumevanje druge strane. Uostalom, imamo sporazum između predsednika Tačija i Filipa Vujanovića od 16. februara 2018. godine o korekciji demarkacije, koji nam u tome može pomoći“, saopštio je Kurti.

  Tagovi:
  Aljbin Kurti, demarkacija, Kosovo i Metohija, Crna Gora
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga