04:53 21 Januar 2020
Slušajte Sputnik
  Region
  Preuzmite kraći link
  2372
  Pratite nas

  Predsednik Srpskog narodnog veća (SNV) Boris Milošević izjavio je da je upotreba srpskog jezika i ćirilice zakonska obaveza u 23 opštine i grada u Hrvatskoj, ali to ni u jednom mestu još nije u potpunosti ispoštovano.

  On je ocenio da je strah od ćirilice zapravo strah od Srba koji je potpuno iracionalan.

  Boris Milošević je podsetio da je kampanja protiv ćirilice kao "neprijateljskog pisma" počela ulaskom Hrvatske u EU i da je država u tom pogledu potpuno zakazala.

  „Hrvatska je još 1997. godine pri ratifikaciji Evropske povelje o regionalnim ili manjinskim jezicima dala izjavu da će štititi i podsticati upotrebu srpskog jezika. Nažalost, u praksi je malo toga učinjeno. Deo hrvatskog društva ne prihvata da ćirilica treba da bude deo javnog prostora, ali mi ne smemo da odustanemo, već idemo korak po korak u primeni zakona“, rekao je Milošević za Večernje novosti.

  Govoreći o sve češćim pokušajima prekrajanje istorije u Hrvatskoj, Milošević je rekao da je cilj onih koji to čine, a koji dobijaju novac od države Hrvatske, da se ustaški pokret i NDH dekriminalizuju u što većoj meri, a da se antifašistički partizanski pokret kriminalizuje.

  „Srbi, koji su ustali na oružje protiv zločinačke NDH i fašizma se prikazuju isključivo kao četnici koji su `ustali protiv hrvatske države`“, rekao je Milošević, a prenela Srna.

  On je istakao da se brišu i mjesta zločina kao što je logor Slana na Pagu.

  - Tamo nema nikakvog obilježja da je bio logor, a tablu neko stalno razbija - naveo je Milošević.

  Milošević je uoči današnjeg programa "Kolone sjećanja", koja se održava u znak sjećanja na ulazak jedinica JNA 1991. godine u Vukovar, rekao da je u tom gradu onemogućen bilo kakav dijalog vlasti i srpske zajednice.

  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Facebook nalogaKomentariši preko Sputnik naloga