17:04 18 Septembar 2020
Slušajte Sputnik
  Region
  Preuzmite kraći link
  0 716
  Pratite nas

  Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da Republika Srpska ne želi da se pridruži NATO-u i ponovio da njena politika ostaje politika neutralnosti.

  On je u intervjuu, nakon odluke Predsedništva BiH da usvoji Program reformi za NATO, rekao da je Srpska pod velikim pritiskom po pitanju članstva u NATO, jer bi Zapad, kako kaže, želeo da sve države budu članice NATO-a.

  „Njihov cilj je jasan. Oni to oblikuju tako što državama govore da bi trebalo da teže nastojanju da budu primljene u NATO, a ako ne, onda je to problem. RS nema nameru da menja svoje strateško opredeljenje, a to je vojna neutralnost“, rekao je Dodik.

  Prema njegovim rečima, RS ne vidi prednost u NATO-u kao druge zemlje, budući da je prošla kroz NATO bombardovanje.

  Dodik je dodao i da Rusija ostaje poslednji međunarodni igrač na Balkanu koji se pridržava i brani međunarodno pravo u regionu.

  „Smatra se da Rusija favorizuje Srbiju. Međutim, Rusija predlaže projekte i Hrvatima i Bošnjacima, a oni ih odbijaju, jer se na saradnju sa njima ne usuđuju zbog zapadnjačkog stava“, rekao je Dodik.

  „Rusija je jedini čuvar međunarodnog prava na Balkanu, a to je za nas važno, jer znači da ne kontrolišu sve zapadni ključni igrači. Videli smo kako je odluka o bombardovanju Srbije i RS doneta bez rezolucije SB UN. To je veoma opasno“, rekao je Dodik.

  Govoreći o energetskoj saradnji sa Rusijom, Dodik je rekao da izgradnja „Turskog gasovoda“ čini RS energetski sigurnijom.

  „Izgradnja gasovoda preko Srbije i Bugarske otvara određene mogućnosti za nas“, rekao je Dodik.

  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga