08:21 19 Septembar 2020
Slušajte Sputnik
  Region
  Preuzmite kraći link
  1125
  Pratite nas

  Na kraju septembra ove godine broj korisnika mobilne telefonije u Crnoj Gori iznosio je 1.294.942, što odgovara penetraciji od 208,85 odsto i predstavlja rekord u Evropi.

  Od ukupnog broja korisnika, 53,6 odsto su pripejd korisnici, dok je postpejd korisnika 46,4 odsto, navodi se u „Izveštaju o razvoju tržišta elektronskih komunikacija“, koji je juče razmatrala Vlada Crne Gore.

  Usluge mobilne telefonije u Crnoj Gori pružaju tri operatora: crnogorski „Telekom“, „Telenor“ i „M:Tel“ i to na teritoriji čitave države.

  Tržišni lider u ukupnom broju korisnika je srpska kompanija „M:tel“ sa 34,94 odsto, sledi „Telenor“ sa 34,66 i „Telekom“ sa 30,40 odsto korisnika.

  „U septembru 2019. godine, u odnosu na septembar prethodne godine, registrovan je rast broja korisnika od 4,9 odsto“, ističe se u izveštaju.

  Poruke su jeftinije, a pozivi skuplji nego u regionu i EU.

  „Po kriterijumu cene razgovora u nacionalnom saobraćaju, paketi sva tri crnogorska operatora mobilne telefonije su iznad proseka zemalja regiona i iznad proseka posmatranih zemalja EU. Važno je naglasiti da svi operatori u ponudi imaju i pakete kod kojih je razgovor prema svim mrežama uključen u pretplatu, ali su cene ovih poziva izuzete iz kalkulacije prosečne vrednosti zbog mogućnosti poređenja sa cenama poziva koji se naplaćuju odvojeno od pretplate“, navodi se u izveštaju koji je razmatrala Vlada.

  Podsetimo, najviše registrovanih mobilnih korisnika u Crnoj Gori registrovano je 2008. godine, kada je zabeleženo čak 1,3 miliona korisnika.

  Tagovi:
  rekord, mobilni telefon, crna Gora
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga