15:48 08 Decembar 2019
Slušajte Sputnik
  Milorad Dodik u sankt Peterburgu

  Sankt Peterburg i Banjaluka: Kreće saradnja univerziteta tehničkih nauka

  © Foto : Srna
  Region
  Preuzmite kraći link
  0 260
  Pratite nas

  Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik posetio je Gorni univerzitet /1773/ u Sankt Peterburgu, najstariji univerzitet tehničkih nauka u Rusiji i jedan od najstarijih u Evropi.

  Na sastanku sa rektorom ovog univerziteta Vladimirom Stefanovičem Litvinjenkom dogovoreno je da već 15. decembra prva radna grupa iz Rusije poseti Univerzitet u Banjaluci. Tada će biti utvrđeni načelni dogovori saradnje ova dva univerziteta.

  U februaru naredne godine trebalo bi da bude potpisan Protokol o saradnji ova dva univerziteta, kojim je, između ostalog, predviđeno održavanje godišnjih konferencija, jedne u Banjaluci, jedne u Sankt Peterburgu s ciljem unapređenja te saradnje.

  Ovim protokolom studentima iz Republike Srpske bio bi omogućen upis na Gorni univerzitet u Sankt Peterburgu, shodno projektima koje Republika Srpska potpiše sa ruskim kompanijama poput „Gasproma“, „Zarubežnjefta“...

  Studentima tehničkih fakulteta sa univerziteta u Republici Srpskoj biće omogućeno i da obavljaju praksu u Rusiji, kao i zajednički rad i razmena nastavnog kadra, te pružanje pomoći profesorima iz Srpske pri objavljivanju naučnih radova.

  Dodik je razgovarao i sa studentima iz Republike Srpske i Srbije koji studiraju na Gornem univerzitetu /1773/ u Sankt Peterburgu.

  Tagovi:
  Sankt Peterburg, Dodik
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Facebook nalogaKomentariši preko Sputnik naloga