08:24 01 Jun 2020
Slušajte Sputnik
  Region
  Preuzmite kraći link
  11359
  Pratite nas

  Slovenačka policija je u blizini Krškog razoružala više osoba koje su pripadnici takozvane Štajerske straže, kontroverznog Mariborčanina Andreja Šiška, koji su poslednjih nedelja vikendom patrolirali u blizini granice sa Hrvatskom, tražeći ilegalne migrante.

  Kako je izvestila televizija „POP-TV“, to se dogodilo u jutarnjim časovima, kada su članovi te grupe imali okupljanje u lovačkom domu „Planina“, kod sela Pobočje.

  Vest je za medije potvrdio i Anton Štubljar iz policijske uprave Novo Mesto, koja je zadužena za taj sektor granice, prenosi „Hina“.

  „Policija je primetila naoružanu grupu osoba, maskirno obučenih. Za 41 osobu izvršena je provera identiteta, a od sedmorice je oduzeto oružje, odnosno predmeti za koje oni tvrde da nisu pravo oružje nego replike, pa su upućene na analizu“, kazao je Štubljar.

  Ako se utvrdi da je reč o pravom oružju i da se radi o prekršaju, policija kaže da namerava da podnese optužni predlog protiv tih osoba.

  Nezakonite aktivnosti Štajerske straže slovenačka Vlada želi da obuzda promenom nekih zakona, kako bi se zabranilo nošenje uniformi koje podsećaju na vojne ili policijske, a isto tako i nošenje oružja u blizini granice, jer su to ovlašćenja koja pripadaju samo policiji i vojsci.

  Nedavno je o kontroverznim „seoskim stražama“, za koje neki smatraju da su paravojne organizacije, održan sastanak Vladinog Veća za nacionalnu sigurnost, a Vlada je najavila i zakonske promene kako bi se delovanje i aktivnost tih formacija obuzdalo i dovelo u zakonske okvire.

  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga