23:42 26 Maj 2020
Slušajte Sputnik
  Region
  Preuzmite kraći link
  0 1424
  Pratite nas

  Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da 25. novembar nije praznik BiH iz prostog razloga što nikada nije donesena odluka da taj datum bude praznik na celoj teritoriji BiH.

  Povodom 25. novembra, koji se u Federaciji BiH obeležava kao Dan državnosti, Dodik je rekao da Srbi više od ostalih naroda polažu istorijsko pravo na obeležavanje ZAVNOBiH-a, jer su u borbi protiv fašizma i nacizma podneli najveće žrtve u Drugom svetskom ratu.

  „Dan održavanja ZAVNOBiH-a nema značaj, ako značaj nema ni datum održavanja AVNO?-a. Manipulacija sa ovim datumom i nametanje 25. novembra kao ’dana državnosti‘ ogledalo je bošnjačke politike u BiH, koja nametanjima pokušava da izgradi nešto što ne postoji — od zajedničkog identiteta u BiH, koji ne postoji, do praznika koji nisu usaglašeni među svima koji žive ovde“, rekao je Dodik za Srnu, prenela je RTRS.

  Sve dok tako bude, kazao je Dodik, 25. novembar biće datum koji slavi tek pola BiH, baš kao i sve što politikom nametanja dolazi iz Sarajeva.

  „Kakav je praznik i kakva je državnost BiH koja se danas slavi pokazuje činjenica da je u Republici Srpskoj danas radni dan, bez ikakvih svečanosti. Kakav praznik, takva i državnost“, naveo je Dodik.

  Tagovi:
  Milorad Dodik, BiH
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga