08:17 11 April 2021
Slušajte Sputnik
  Region
  Preuzmite kraći link
  0 3728
  Pratite nas

  I druge zemlje imaju svoje interese na Balkanu, ne samo Rusija, izjavio je ministar odbrane Bugarske Krasimir Karakačanov za Bugarsku nacionalnu televiziju.

  Ministar je prokomentarisao zapažanje voditeljke da su Bugarska i SAD istupile sa zajedničkom izjavom u borbi protiv zlonamernog uticaja, tačnije, ruskog.

  „A zašto to doživljavate samo kao ruski uticaj na Balkanu? Znate da je Balkan region na kome se sukobljavaju interesi mnogih. Sa jedne strane, Rusija smatra Balkan tradicionalnim poljem svojih interesa već 200-300 godina. Ali, pored ruskog uticaja, vi znate i za druge pokušaje da se utiče na Balkan“, rekao je Karakačanov.

  Prema njegovim rečima, jedan od instrumenata uticaja drugih zemalja je religija.

  „Ne govorimo samo o susednim zemljama, nego i o daljim, koje smatraju da je religija, a u konkretnom slučaju islam, politički instrument na Balkanu. I sami vidite stotine mudžahedina, pripadnika DAEŠ-a koji se vraćaju u pojedine zemlje na Balkanu. Zar oni nisu pod uticajem drugih zemalja? Zar oni ne predstavljaju faktor koji destabilizuje Balkan?“, ističe ministar.

  Vojna baza u Varni?

  On je dodao da koordinacioni centar u Varni, o kome su govorili premijer Bugarske Bojko Borisov i predsednik SAD Donald Tramp, ne treba smatrati vojnom bazom.
  Prema njegovim rečima, još 2014. godine se govorilo o formiranju takvog logističkog centra na Balkanu.

  Koordinacioni centar ne predstavlja vojnu bazu, kao što tvrde neki koji pokušavaju da zaplaše javnost. To je bilo pitanje prestiža — koja će NATO država u crnomorskom regionu biti izabrana za formiranje takvog centra — Rumunija, Bugarska ili Turska“, objasnio je Karakačanov.

  Tagovi:
  Balkan, islam
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga