10:09 20 Septembar 2020
Slušajte Sputnik
  Region
  Preuzmite kraći link
  4486
  Pratite nas

  Hrvatski evroparlamentarac Tonino Picula imenovan je za izvestioca Evropskog parlamenta za preporuke o Zapadnom Balkanu uoči samita u Zagrebu, u maju 2020. godine.

  Njegova uloga će, kako se navodi, biti izrada preporuka EP Savetu i Komisiji sa ciljem otvaranja pretpristupnih pregovora sa Severnom Makedonijom i Albanijom i davanja novog zamaha procesu proširenja, saopšteno je u sredu u Strazburu.

  Jedna od glavnih tema i izazova kojima će se Picula baviti u ovom izveštaju, biće pronalaženje konsenzusa u Savetu u pogledu procesa širenja na zemlje Zapadnog Balkana, najavljeno je u saopštenju.

  Dodaje se da je cilj izveštaja i sledeće: analizirati i odgovoriti na nove predloge za reformu politike proširenja.

  Ursula fon der Lajen
  © REUTERS / VINCENT KESSLER
  „Rasprave o reformi ne smeju zaustaviti proces. Zemlje treba da budu ocenjene individualno, na osnovu individualnih zasluga i postignuća. Crna Gora je, na primer, predvodnik tog procesa i očekujem da se ostvareni rezultati i uloženi napori priznaju, te zatvore pretpristupni pregovori tokom ovog mandata“, rekao je Picula.

  On je rekao da će u saradnji sa svim zemljama Zapadnog Balkana i institucijama EU ponuditi set konkretnih preporuka koje će omogućiti uklanjanje blokada i konačno otvaranje pregovora sa Severnom Makedonijom i Albanijom već u Zagrebu.

  Takođe, cilj je davanje novog zamaha procesu proširenja u ovom mandatu EU institucija, rekao je.

  Picula je ocenio da je francuski predsednik Emanuel Makron učinio grešku kada je blokiranjem otvaranja pregovora za Severnu Makedoniju i Albaniju uspeo nešto što nije planirao — vratio je pitanje proširenja u fokus rasprave na evropski nivo.

  „To se najbolje videlo u današnjem govoru nove predsednice Fon der Lajen, koja je u svom obraćanju jasno poručila da vrata EU ostaju otvorena i tu temu istakla odmah na početku svog govora“, poručio je Picula.

  Tagovi:
  Evropski parlament, Evropa
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga