08:02 01 Oktobar 2020
Slušajte Sputnik
  Region
  Preuzmite kraći link
  Piše
  1291
  Pratite nas

  Radio-televizija Crne Gore (RTCG) obilježila je 75 godina radija i 55 godina televizije svečanom akademijom i puštanjem u rad HD signala, a predložena je i promjena naziva RTCG u „Crnogorska radio-televizija“ (CRT).

  „Istorijski je dan za RTCG“, saopštio je i generalni direktor Javnog servisa Božidar Šundić, koji je i inicirao promjenu sadašnjeg naziva „Radio-televizija Crne Gore“.

  „Cijenim da će takva promjena biti cjelishodna i da treba da se uvrsti u novi zakon o nacionalnom javnom emiteru“, istakao je Šundić.

  Ovaj predlog naišao je na oštre reakcije dijela opozicije, ali i vlasti, odnosno Bošnjačke stranke, koja je dio vladajuće koalicije sa DPS-om. Iz te stranke su saopštili da vjeruju da je inicijativa o promjeni imena RTCG „rezultat euforične ishitrenosti“.

  Po ugledu Hrvatsku

  Iz Nove srpske demokratije (NSD) saopštili su da bi promjena naziva „Radio-televizija Crne Gore“ u „Crnogorska radio-televizija“ bila „protivustavna i diskriminatorska, jer se u tom slučaju Javnom servisu daje predznak jedne nacionalne grupacije“.

  U pitanju je, smatraju u NSD-u, „ugledanje na primjer Hrvatske i idejna rešenja koja su tamo sprovedena nakon pogroma i svih zločina koji su izvršeni nad Srbima“.

  „RTCG neće više da ima sličnosti sa RTS-om, već hoće da ime CRT više liči na HRT. Ta je simbolika prilično jasna“, poručio je portparol NSD-a Marko Kovačević.

  Kako je saopštio, radi se o „sprovođenju politike koja želi da izbriše Srbe sa ovog prostora“.

  Bošnjačka stranka iznenađena

  Istovremeno, iz Bošnjačke stranke (BS) je saopšteno da je ta partija iznenađena namjerom generalnog direktora „Radio-televizije Crne Gore“ Božidara Šundića da se Javni servis preimenuje u „Crnogorsku Radio-televiziju“, dodajući da žele da podsjete generalnog direktora RTCG da je kuća na čijem je čelu — javni servis svih građana Crne Gore, pa i manjinskih naroda.

  „Smatramo da je generalni direktor, prije nego li se odlučio da javno saopšti ovakvu inicijativu, koja u prvi plan stavlja jedan narod, što je suprotno Ustavu Crne Gore, trebao da razmisli o suštinskim promjenama unutar RTCG, a koje se odnose na programski, urednički i kadrovski sadržaj, kada su nacionalne manjine i konkretno Bošnjaci u pitanju“, navode iz BS.
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga