04:28 28 Januar 2021
Slušajte Sputnik
  Region
  Preuzmite kraći link
  34438
  Pratite nas

  Nakon što je Hrvatska krajem oktobra u Briselu, kao i neke druge članice NATO-a, dobila gotovo ultimatum od SAD i NATO-a da za šest nedelja sastavi konkretan plan kako da dođe do izdvajanja od dva odsto BDP-a za odbranu, hrvatski ministar odbrane Damir Krstičević rekao je da je takav plan napravljen.

  „Hrvatska će biti u ’zelenom‘“, rekao je Krstičević za Večernji list.

  Kako se navodi, na samit NATO-a, koji se održava 3. i 4. decembra u Londonu, putuju i Krstičević i premijer Andrej Plenković i tom prilikom će preuzeti javnu obavezu da će Hrvatska tih dva odsto izdvajanja dostići za pet godina, odnosno 2024, kada će zemlja za odbranu trošiti 9,4 milijardi kuna godišnje.

  Hrvatska sada izdvaja oko 1,68 odsto BDP-a na odbranu, a u to su uračunate i vojne penzije veterana.

  List navodi da Hrvatska manje troši na opremanje i modernizaciju, odnosno nabavku novih oružanih sistema i modernizaciju postojećih i dodaje da je Hrvatska najgora među 28 članica NATO-a i nalazi se na poslednjem mestu po trošenju za opremanje i modernizaciju, preneo je Tanjug.

  U Evropi najviše troši Velika Britanija — 61 milijardu dolara, Nemačka oko 55, Francuska oko 51, Italija 25, Kanada 22,5, Turska i Španija po 13 milijardi i Poljska 12 milijardi dolara. 

  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga