01:27 29 Septembar 2020
Slušajte Sputnik
  Region
  Preuzmite kraći link
  120730
  Pratite nas

  Delegacija Vlade Republike Srpske, predvođena premijerom Radovanom Viškovićem, potpisuje sa kineskim partnerima ugovor o izgradnji tri hidroelektrane na Drini.

  Ulaganja bi trebalo da počnu sledeće godine u prvom kvartalu, a investicija sa ostalim projektima, osim energetike, iznosila bi najmanje 170 miliona KM.

  Teme sastanaka biće i projekti mimo energetike i mogućnosti da se u Ugljeviku izgradi cementara koja bi zapošljavala 300 radnika, kao i posebna fabrika cevi u Foči sa 40 zaposlenih.

  Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić rekao je za Radio Republike Srpske da će delegacija Srpske imati priliku da razgovara sa zvaničnicima Kine i predstavnicima kompanija koje su zainteresovane za ulaganje u Srpsku.

  On je naveo da su kineski partneri zainteresovani za ulaganja u oblast energetike, ali i druge oblasti industrije.

  „Očekujem da kroz ovu posetu u narednih nekoliko godina ostvarimo investiciju u vrednosti od 150 do 170 miliona evra“, istakao je Đokić.

  Kineska nacionalna aero-tehnološka korporacija za međunarodni inženjering zainteresovana je za gradnju tri velike hidroelektrane — Buk Bijela, Foča i Paunci u sistemu gornje Drine. Kineski partneri su zainteresovani i za izgradnju četiri mini hidroelektrane.

  Tagovi:
  Republika Srpska, hidroelektrana, Kina
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga