12:30 31 Oktobar 2020
Slušajte Sputnik
  Region
  Preuzmite kraći link
  317150
  Pratite nas

  Osnovno načelo NATO-a je da kolektivna odbrana podrazumeva i kolektivnu potrošnju. Kao jedan od zahteva za pristupanje NATO-u. država-članica bi trebalo da bude u mogućnosti da posveti dovoljno resursa za savezničke tekuće troškove. Kroz to je prošla Crna Gora, a to čeka i Makedoniju.

  Paralelno sa proslavom 70. rođendana NATO-a, Severna Makedonija je na korak od pristupanja savezu kao 30. članica. Ova balkanska zemlja morala je prethodno da promeni ime države kako bi dobila odobrenje Grčke, članice NATO-a i osigurala pristupanje savezu za koji je Emanuel Makron rekao da se nalazi u stanju „moždane smrti“.

  Makedonija

  Većina zemalja, uključujući Sjedinjene Države, već je ratifikovalo prijem Severne Makedonije i očekuje se da će proces uskoro biti završen.

  Sa BDP-om od 12 milijardi dolara i odbrambenim budžetom od 1,19 procenata BDP-a, što je znatno ispod potrebnih dva procenta, Severna Makedonija postaje još jedna stepenica u širenju NATO-a na istok.

  Pored direktnog doprinosa savezu, Severna Makedonija će, kao i svaka druga država-članica, morati da snosi troškove za opremu trupa ili vojne operacije.

  Skoplje
  © Tanjug / FILIP KRAINCANIC
  Makedonija je morala da plati visoku cenu...

  Velika je verovatnoća da će Skoplje kao novi član NATO-a morati da popusti pod pritiskom Vašingtona i da poveća troškove odbrane.

  Crna Gora

  Prethodna zemlja koja je pristupila NATO-u bila je Crna Gora. Ušla je u savez u junu 2017. godine, osam godina nakon što joj je odobren Akcioni plan za članstvo.

  Doprinos Crne Gore NATO-u ove godine predviđen je na 92 miliona dolara ili oko 1,65 procenata njenog bruto domaćeg proizvoda, u odnosu na 84 miliona u 2018. godini.

  Podizanje crnogorske zastave u sedištu NATO-a
  © AP Photo / Virginia Mayo
  Povećan je i doprinos Crne Gore...

  Hrvatska i Albanija

  Hrvatska i Albanija su bile deo pretposlednjeg talasa proširenja NATO-a, koji se dogodio u aprilu 2009. godine. Albanija je od tada rasporedila trupe u grupu NATO-a u blizini ruskih granica i u okviru mirovne misije na Kosovu, kao i u okviru misije u Avganistanu.

  Prema procenama NATO-a, odbrambeni budžet Albanije za 2019. godinu je 198 miliona dolara ili 1,26 procenata BDP-a. Hrvatski rashodi za odbranu procenjuju se na 1,07 milijardi dolara (1,75 procenata BDP-a).

  Hrvatski vojni policajac
  © AFP 2020 / HRVOJE POLAN
  Hrvatska će se javno obavezati da će povećati izdvajanje za NATO...

  Na samitu u Londonu se očekuje da se Hrvatska javno obaveže da će do 2020. godine povećati izdvajanje za NATO na 2 procenta BDP-a.

  Prošle nedelje je generalni sekretar Stoltenberg objavio da su se troškovi za odbranu u 2019. realno povećali za 4,6 procenata i da je to peta uzastopna godina rasta.

  Takođe je izjavio da će članice NATO-a do kraja 2020. godine potrošiti 130 milijardi dolara više u poređenju sa 2016. godinom, dok će SAD plaćati manje. NATO očekuje da će se ta cifra povećati za još 20 milijardi dolara do kraja 2024. godine.

  Tagovi:
  troškovi, Balkan, budžet, NATO
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga