20:09 20 Februar 2020
Slušajte Sputnik
  Region
  Preuzmite kraći link
  2697
  Pratite nas

  Hrvatska policija je proterala dvojicu studenata iz Nigerije koji su učestvovali na univerzitetskom takmičenju, jer je mislila da su migranti.

  Nigerijski studenti Kenet Eboh Čunedu i Učena Abija Aleksandro 12. novembra su stigli u Pulu kako bi učestvovali na Svetskom međuuniverzitetskom prvenstvu. Po završetku takmičenja 17. novembra doputovali su u Zagreb, odakle je trebalo da odlete za Istanbul, pa za Logos.

  Međutim, na taj let nikad nisu stigli, pošto ih je na ulici u Zagrebu zaustavila i privela policija. Odvezli su ih u šumu kod Velike Kladuše i pod pretnjom oružja naterali da pređu na teritoriju BiH.

  U razgovoru za „Žurnal“ nigerijski studenti kažu da su bili preplašeni i da nisu znali šta da rade. Migranti koje je hrvatska policija zajedno s njima naterala da kroz šumu pređu na teritoriju BiH, odvedeni su u kamp u Velikoj Kladuši.

  „Naši pasoši i sve stvari su ostale u Zagrebu. Uspeo sam iz kampa da pozovem kolegu koji je zajedno s nama bio na takmičenju da nam pošalje pasoše. Ne znamo šta da radimo, viza za Hrvatsku nam ističe danas“, kazao je Čunedu.

  Kampom „Miral“ upravlja Međunarodna organizacija za migracije (MOM), odakle su za „Žurnal“ kratko rekli da su o slučaju nigerijskih studenata, nakon što su dobili potvrdu od organizatora takmičenja da su oni stvarno studenti sa uredno izdatim vizama, obavestili organizaciju „Vaša prava iz Sarajeva“, koja će preuzeti njihov slučaj.

  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga