20:26 27 Oktobar 2020
Slušajte Sputnik
  Region
  Preuzmite kraći link
  0 137
  Pratite nas

  Vlada Crne Gore utvrdila je inovirani Predlog zakona o slobodi veroispovesti ili uverenja i pravnom položaju verskih zajednica, kojim se u potpunosti prihvataju smernice Venecijanske komisije, kazao je potpredsjednik Vlade CG za politički sistem, unutrašnju i vanjsku politiku Zoran Pažin.

  „Dobili smo jedan moderan liberalan tekst zakona, današnjim činom Vlada ispunjava i ustavnu obavezu, koja je od kapitalnog značaja. Država izlazi u susret i prošlim i budućim generacijama“, kazao je Pažin.

  Upitan da li je bilo dodatnih susreta i razgovora sa predstavnicima Srpske pravoslavne crkve, Pažin je rekao:

  „Nama je u interesu bilo da kreiramo zakon koji će u najmanjoj mjeri deliti Crnu Goru. Imali smo susret sa predstavnicima SPC, ali nažalost oni nisu prihvatili dijalog o ispunjavanju preporuka EK, uslovljavajući taj dijalog razgovorima i istovremenim donošenjem zakona o restituciji crkvene imovine, i zahtevajući da se otvori rasprava o svim drugim pitanjima koja uređuju ovaj zakon, što za Vladu nije bilo prihvatljivo“.

  On je dodao da se novim Zakonom garantuje pravna sigurnost svakoj verskoj zajednici, kao i da „Vlada nema nameru da bilo koga iseljava iz hramova“.

  Na pitanje da li očekuje reakciju Mitropolije crnogorsko-primorske (MCP) i eventualni poziv vernicima da brane hramove, Pažin je kazao da Mitropolija „nema od koga da brani hramove“.

  „Naravno da je pravo MCP da učestvuje u slobodnom i javnom diskursu o ovim pitanjima i siguran sam da njihov stav o svim ovim pitanjima neće izostati“, kazao je Pažin.

  Tagovi:
  Srpska pravoslavna crkva, Crna Gora
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga